2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemparkokkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a Fővárosi Vízművek

A Szentendrei-szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelemparkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el tiszta energiával.

A Fővárosi Vízművek közleményben írt arról, hogy költségeinek meghatározó hányadát teszi ki az energiaköltség, hiszen ahhoz, hogy a vízbázisokon kitermelt víz valóban el is jusson a fogyasztói csapokig, kutak, gépházak, átemelők sokaságára van szükség, melyek üzemeltetése elképzelhetetlen energia nélkül.

Mint kiderült, a társaság éves szinten 95 millió kilowattóra energiát használ fel, amely csaknem 2,5 milliárd forintba kerül évente.

„A két éve indított és egyre nagyobb tempóban bővülő Napelemes energiatermelési program a rendelkezésünkre álló nagy területek kihasználásával hasznosítja a megújuló energiát” – közölték.

A már használatban lévő 23 napelemes rendszer az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állított elő az ivóvíztermelést biztosító berendezések működtetéséhez.

Fotó: Shutterstock

A Fővárosi Vízművek 2021-ben már a teljes energiafelhasználása mintegy 5 százalékát napelemekkel állítja majd elő, de a tervek szerint a teljes villamosenergia-igényük 10 százalékát szeretnék megújuló energiával biztosítani. 

A Csepelen található Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen működő gázmotorok segítségével előállított 20 százalék biogázból származó megújulóenergia-termelésükkel együtt már a felhasznált energia jelentős hányadát teszi ki a zöldenergia.

A Fővárosi Vízművek és egyben Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízbázisa található a Szentendrei-szigeten. Az itt, valamint a Duna jobb és bal partján elhelyezkedő védett területek alkotják az úgynevezett északi vízbázist, amely a fővárosi ivóvízellátás mintegy 80 százalékát teszi ki. Az innen érkező vízmennyiség közel 1,5 millió ember vezetékes vízzel történő ellátásához elegendő.

Neked ajánljuk
Uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány a cél Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Idén is az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kapta a legtöbb egyszázalékos felajánlást Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam