2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemparkokkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a Fővárosi Vízművek

A Szentendrei-szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelemparkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el tiszta energiával.

A Fővárosi Vízművek közleményben írt arról, hogy költségeinek meghatározó hányadát teszi ki az energiaköltség, hiszen ahhoz, hogy a vízbázisokon kitermelt víz valóban el is jusson a fogyasztói csapokig, kutak, gépházak, átemelők sokaságára van szükség, melyek üzemeltetése elképzelhetetlen energia nélkül.

Mint kiderült, a társaság éves szinten 95 millió kilowattóra energiát használ fel, amely csaknem 2,5 milliárd forintba kerül évente.

„A két éve indított és egyre nagyobb tempóban bővülő Napelemes energiatermelési program a rendelkezésünkre álló nagy területek kihasználásával hasznosítja a megújuló energiát” – közölték.

A már használatban lévő 23 napelemes rendszer az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állított elő az ivóvíztermelést biztosító berendezések működtetéséhez.

Fotó: Shutterstock

A Fővárosi Vízművek 2021-ben már a teljes energiafelhasználása mintegy 5 százalékát napelemekkel állítja majd elő, de a tervek szerint a teljes villamosenergia-igényük 10 százalékát szeretnék megújuló energiával biztosítani. 

A Csepelen található Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen működő gázmotorok segítségével előállított 20 százalék biogázból származó megújulóenergia-termelésükkel együtt már a felhasznált energia jelentős hányadát teszi ki a zöldenergia.

A Fővárosi Vízművek és egyben Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízbázisa található a Szentendrei-szigeten. Az itt, valamint a Duna jobb és bal partján elhelyezkedő védett területek alkotják az úgynevezett északi vízbázist, amely a fővárosi ivóvízellátás mintegy 80 százalékát teszi ki. Az innen érkező vízmennyiség közel 1,5 millió ember vezetékes vízzel történő ellátásához elegendő.

Neked ajánljuk
Győrben adták át Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkját Már termel a MET kabai napelemparkja A svédek megújuló erőművé alakítják otthonaikat A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam