2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Győrben adták át Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkját

Magyarország élen jár a klímaváltozás elleni küzdelemben, ezt mindenfajta nagyképűség és túlzás nélkül állíthatjuk – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Audi Hungaria Zrt. győri logisztikai központjában, ahol átadták Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkját.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország vállalta, hogy a 2030-as évekre a magyar villamosenergia-termelés kilencven százaléka karbonsemleges lesz, ennek érdekében folyamatosan növeli a napenergia- és a nukleárisenergia-kapacitásait. A kormány ugyanakkor a reális, észszerű megközelítésben hisz, vagyis kiegyensúlyozottan, kéz a kézben kell járnia a gazdaságnak, a versenyképességnek és a környezetvédelemnek. „Mindannyian zöld jövőt, tisztább vizet, tisztább levegőt szeretnénk, de ezzel párhuzamosan meg kell őrizni a magyar emberek munkahelyeit és az ország gazdaságának versenyképességét” – szögezte le. A világon 21 olyan ország van, amely tavaly úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben folyamatosan csökkentette károsanyag-kibocsátását, és Magyarország közéjük tartozik. 

„Hatékonyan szeretnénk előállítani és felhasználni az energiát, ugyanakkor a rezsicsökkentés eredményeit nem adja fel a kormány, ragaszkodunk ahhoz, hogy Európában a magyar emberek és a magyar ipar fizessék a legalacsonyabb rezsiköltségeket” – mondta.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Szijjártó Péter: Jó úton járunk

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte:

soha nem volt akkora a napenergia-termelés Magyarországon, mint idén április első hétvégéjén, amikor a teljes magyar áramtermelés 27,3 százalékát adta a napenergia.

Az út egyik következő lépése az Audi Hungaria Zrt. logisztikai központjának tetején, az Audi és az E.On együttműködéseként, több mint 4 milliárd forintból megépült, 160 ezer négyzetméter területű napelempark, amely 36 ezer elemből áll. Ez közel ötezer háztartás éves energiaszükségletét termeli meg, és több mint ötezer tonnával kevesebb káros anyag kerül a levegőbe – mondta.

Fotó:MTI/Audi Hungaria

Hozzátette, hogy az Audi Hungaria több korábbi döntésével is jelentős mértékben hozzájárult az Audi elektromos fejlődéséhez: 2018-ban kezdték el az elektromos motorok sorozatgyártását Magyarországon, és azok új generációjának, a performance motorcsaládnak a sorozatgyártása is Győrben indul.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke arról beszélt, hogy a győri vállalat az Audi AG telephelyei közül másodikként működik karbonsemlegesen. „A jövőben is azon fog dolgozni a vállalat, hogy környezetbarát megoldásokkal megóvja a környezetet”– fűzte hozzá.

Kiss Attila, az E.ON Hungária csoport elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az E.On és az Audi kész tenni a fenntartható Magyarországért, ez az üzenete a napelemparknak. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere arról beszélt, hogy az Audi letelepedésével új munkakultúrát és személetet hozott a megyeszékhelyre, amelyből sokat lehetett tanulni. Emlékeztetett: polgármestersége egyik első lépéseként megalakította a környezetvédelmi bizottságot, és két területet is természetvédelmi oltalom alá helyeztek.

Neked ajánljuk
Honnan jön a metán, és hogyan alakul Magyarország metánkibocsátása? Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti További intézkedésekre lesz szükség az uniós klímacélok teljesítéséhez Bár egyre többen aggódnak a klímaváltozás miatt, mégis egyre több autót használnak Németországban Fesztivállal ünneplik az újrateremtő kreativitást Kongóban
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam