2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordot döntött a hazai napenergia-termelés

Az ipari méretű napenergia-termelők adták a magyarországi áramtermelés 26,27 százalékát október 4-én, a déli csúcsidőszak negyedórájában, és ezzel új termelési rekordot állítottak fel, a korábbi április 16-án 22 százalék volt – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Mint kiderült, a legújabb termelési csúcs 1034 megawatt volt, melyet október 4-én, 1a 2 óra 15 perc és 12 óra 30 perc közötti negyedórában állítottak fel az 50 kilowatt feletti beépített teljesítőképességű magyarországi napenergia-termelők.

A Mavir az MTI-hez eljuttatott közleményében a többi között arra is rámutat, hogy a napenergia-hasznosítás tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, mivel nyáron, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek, alacsonyabb a hatásfokuk. A rendszerirányító szakértői nem zárják ki, hogy a következő hetek napsütéses déli óráiban akár új rekordok is szülessenek.

Az október 4-i, teljes napi bruttó termelésben a napenergia-alapú termelés részesedése 7,3 százalék volt, ezzel a teljes napi felhasználás 5,8 százalékát adták.

Fotó: Shutterstock

Ha a napsütéses órákat veszik figyelembe, vagyis a csillagászati naptár szerinti napkelte és napnyugta közötti időszakot, akkor ez az arány jóval magasabb, a bruttó termelés 14,35 százaléka, a teljes felhasználásnak pedig 12,16 százaléka, amit a nem háztartási méretű naperőművek adtak.

Az 1935 darab, magyarországi ipari naperőmű összkapacitása októberre elérte az 1221,873 megawattot – ezzel a villamosenergia-rendszer jelenlegi bruttó teljesítőképességének 12,57 százalékát adják, ez az arány várhatóan tovább nő majd.

A növekedés a háztartási szintű napenergia-hasznosításban is dinamikus, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2020. első negyedéves adatai szerint ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri az 508 megawattot.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam