2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jelenleginél is fontosabb szerepet kap a tengeri szélenergia Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia már most is jelentős tengeri szélerőművekkel rendelkezik, melyek összkapacitása meghaladja a tíz gigawattot. Az eddigi célok szerint ez a mérték harminc gigawattra emelkedett volna 2030-ra, most azonban a célszám negyven gigawatt lett. Ez jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy az ország 2050-re karbonsemlegessé váljon.

A szélerőmű-kapacitás ilyen mértékű növeléséhez 160 milliárd fontos beruházásra van szükség, a fejlesztések keretében a többi között olyan nagy, a tengeren lebegő turbinát akarnak fejleszteni, amely egymagában képes egy gigawatt áramot biztosítani.

A tengeren lebegő erőművek alkalmazása lehetővé teszi, hogy a partoktól távolabb, a mélyebb tengerre is telepíthessék azokat, ezzel sokkal nagyobb területen „learatva” a szélenergiát.

Fotó: Shutterstock

Boris Johnson annyira fellelkesült a Brit-szigetek körül rendelkezésre álló szélenergiát illetően, hogy országát Szaúd-Arábiához hasonlította, melynek korlátlanul rendelkezésére áll az olaj, persze hozzátéve, hogy a korlátlan brit lehetőség teljesen tiszta és környezetbarát. 

A The Guardian szerint az elektromos autózás elterjedésének gyorsítása ügyében is lépéseket tervez a brit kormányfő, még az idei évben, egy szélesebb körű program, a Build Back Greener keretében. A tervek szerint a belső égésű motorral felszerelt autók értékesítésének beszüntetését előrehoznák 2040-ről 2030-ra, ezzel Nagy-Britannia Németországgal és Írországgal kerülne egy szintre az időzítésben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam