2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fűtsünk okosan!

Idehaza is egyre nagyobb sikere van a napelemeknek, amelyekkel nemcsak a károsanyag-kibocsátásunkat és a villanyszámlát csökkenthetjük, hanem a fűtést is emissziómentesen oldhatjuk meg. 

A napelemek által üzemelt elektromos fűtés ráadásul számos előnnyel jár: sok más mellett okostelefonnal is össze tudjuk kötni a rendszert, így sokkal kényelmesebbé válik a vezérlés.

Fontos szempont azt is, hogy nem igényel tüzelőanyagot, napelemes rendszerrel kombinálva szinte nulla lesz a fűtésszámlánk, attól függően, hogy mennyi áramot termel a szerkezet.

Fotó:Shutterstock

Mennyi napenergiára van szükség egy családi ház fűtéséhez?

Egy új,  A+-os besorolású családi ház  éves energiaszükséglete nem haladja meg az 50 kWh/négyzetméteres értéket. Ez egy 120 négyzetméteres ingatlan esetében 6 ezer kWh-nak felel meg, amelyet egy 5 kWp-es rendszerrel bőven elő tudunk állítani. Az ehhez kellő infrapanelek beszereltetése ráadásul sokkal olcsóbb, mint egy hagyományos családi ház fűtési rendszerének építési költségei.

Fotó: Shutterstock

Amennyiben régebbi családi házzal rendelkezünk, az elsődleges a szigetelés és a hőmegtartás. Szóba jöhet a nyílászárók cseréje és a tető szigetelése is. Az így visszaszorult energiaigényt már könnyebben fedezzük megújuló energiából. 

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam