2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kaliforniai erdőtüzek: mélyponton a napelemek teljesítménye

Kaliforniában az erdőtüzek okozta füst a napenergia-termelés zuhanórepülését idézte elő, az államban a múlt hónapban a levegőben lebegő részecskék elzárták a napfény útját – közölte az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala (EIA).

Szeptember első két hetében az államban – a közműnagyságrendű szolártermelés 90 százalékát adó – független kaliforniai rendszer-üzemeltető (California Independent System Operator, CAISO) hálózatának területén

az átlagos napenergia-termelés csaknem 30 százalékkal maradt el 2020 júliusának átlagától.

Az előző év ugyanazon két hetével összevetve a CAISO napenergia-termelése 13,4 százalékkal volt alacsonyabb, annak ellenére, hogy az állam 659 MW közműnagyságrendű kapacitással bővült, amely 5,3 százalékos növekedésnek felel meg.

Fotó: Shuterstock

Az erdőtüzek füstjében a finom, szálló porrészecskék rendszerint 2,5 mikrométer nagyságúak, vagy ennél kisebbek (PM2,5 jelzéssel jelölik), és az EIA közlése szerint ezek csökkentik a látótávolságot, valamint a napelempaneleket érő napsugárzás mennyiségét. A Kaliforniai Levegőfelügyeleti Hatóság (Californian Air Resources Board, CARB) adataira hivatkozva az EIA azt állítja, hogy a PM2,5 szennyezés augusztusban kezdett emelkedni, és szeptember 15-én elérte a köbméterenkénti 659 mikrogramm mennyiséget, amely az adatok rögzítése, 2000 óta a legmagasabb érték.

Az EIA adatai azt mutatják, hogy a napi napenergia-termelés 2020 júliusában átlagosan 113 GWh volt, ez magában foglalja a napelemeket és a napenergiával működő hőfejlesztő berendezéseket is. Mivel a komoly erdőtüzek augusztusban lángoltak fel, augusztus 22-én a termelés visszaesett  68 GWh-ra, majd szeptember 11-én 50 GWh-ra, ahogy fokozódott a PM2,5 szennyezés mértéke.

Bár az erdőtüzek a korábbi években csökkentették a kaliforniai besugárzási szintet, a tüzek súlyossága a hozzáadott szolárkapacitásokkal együtt aggályokat fog felvetni az állam rendszer-üzemeltetőinél az áramellátás fenntartása kapcsán.

Az államban augusztusban megtapasztalt sorozatos áramkimaradások után a CAISO korábbi elnöke, Bob Foster több olyan energiatárolót tartott szükségesnek, amelyek képesen felvenni a terhelést, és hosszabb időszakon keresztül leadni az áramot. 

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Az erdőtüzek füstjének belélegzése koraszüléshez vezethet Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam