2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tartaléklángon Európa gáz- és áramfogyasztása

A koronavírus-járvány az EU energiapiacára is hatással volt: 14 százalékos GDP-csökkenés, a gáz- és villamosenergia-fogyasztás 10, illetve 11 százalékos visszaesése – derül ki az Európai Bizottság gáz- és villamosenergia-piaci második negyedéves jelentéséből.

A villamosenergia-piaci jelentés 11 százalékos csökkenést mutatott, miközben a nagykereskedelmi villamosenergia-árak is 30-50 százalékkal csökkentek – ez évtizedes mélypont. A gazdasági tevékenységek felfüggesztésével járó kereslet összeomlása pedig a gázfogyasztás 10 százalékos csökkenéséhez vezetett az EU-ban. 

A keresleti sokk fő vesztesei a fosszilis üzemanyagok voltak.

Fotó: Shutterstock

Mint kiderült, a gáz nagykereskedelmi ára 50-60 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Egy átlagos ipari fogyasztó által fizetett kiskereskedelmi ár 11 százalékkal csökkent 2020 második negyedévében éves összevetésben, de a háztartási ügyfelek is alacsonyabb árakat élveztek az EU fővárosainak többségében.

Jó hír, hogy az alacsonyabb fogyasztás és a napenergia-termelés növekedése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások 2020 második negyedévében 43 százalékos részesedést érjenek el az EU energiaszolgáltatási mixében, ami új negyedéves rekord.

Neked ajánljuk
Korallpopulációjának felét elveszítette az ausztrál Nagy-korallzátony az 1990-es évek óta A nyirkos őszi erdő gombahatározóért kiált Súlyosan veszélyeztetett békaporontyok születését ünnepli a Chilei Nemzeti Állatkert Európát is elérte a sok víz drámája Úgy tűnik, olvadásnak indult a Jeges-tenger alatt felhalmozódott metán
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam