2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napenergia a legolcsóbb energiaforrás

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint jóval gyorsabban válnak uralkodóvá a megújuló energiaforrások a világban, mint az várható volt. Ez annak is köszönhető, hogy ma már a napenergia a legolcsóbb energiaforrás. 

A Carbon Brief összefoglalója szerint a napenergia, régiótól függően, 20–50 százalékkal lett olcsóbb a technológiai fejlesztéseknek és az állami támogatásoknak köszönhetően, mint azt egy évvel korábban az IEA előre jelezte. 

A szélerőműveknek szintén jelentős mértékben csökkent a költsége.

A megújuló erőforrásokból származó energiakapacitás (a vízen kívül) 2040-re közel 13 ezer terawattóra lehet.

Fotó: Shutterstock

Ez több mint négyszerese a mostaninak, de még annál is 22 százalékkal magasabb, mint amit két éve becsült 2040-re az IEA.

Az energiaügynökség szerint a megújulók gyors terjedése ellenére egyelőre korai kijelenteni, hogy tetőzött a leginkább szennyező erőforrások, például a szén vagy az olaj felhasználása. A tanulmány rámutat: ugyan a klímaváltozást jelentős részben előidéző szén-dioxid-kibocsátás jelentősen már nem fog emelkedni, erőteljesebb globális fellépés nélkül távol vagyunk a csökkenéstől, amely elkerülhetetlen (lenne) a klímaváltozás mérsékléséhez.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak Bíróság mondta ki, hogy az Indonéz elnök nem tett eleget a levegőminőség javításáért
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam