2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2060-ra Kína is karbonsemleges lehet

A klímaváltozás elleni harcban komoly szerepe van a tiszta, megújuló energiának, amely szerencsére világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A napenergia-termelés tömegessé tételében  Kína főszerepet játszott – az ázsiai ország ráadásul nemrég bejelentette, hogy 2060-ra karbonsemleges lesz. 

A kínai karbonsemlegességi tervnek világszerte óriási jelentősége lesz. A CarbonBrief úgy számol, hogy ha 2060-ra Kína valóban semlegesíti a kibocsátását, és más, ehhez hasonló horderejű változás nem történik addig a világban, akkor

2100-ban az átlagos hőmérséklet 2,35 Celsius-fokkal lesz magasabb, mint az ipari forradalom előtt.

A kínai bejelentés előtt a modell 2,59 fokos melegedést jósolt, vagyis egyetlen (nagy) ország döntése 0,24 fokkal juttatja közelebb a céljához az egész világot. Igaz, a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerint a legalább 2 fokos, de inkább 1,5 fokos felmelegedési maximum lenne kívánatos, vagyis ezt önmagában még Kína sem fogja orvosolni. 

Fotó: Shutterstock

A Nature azt valószínűsíti, hogy az országnak meg kellene dupláznia az elektromosáram-termelését, hiszen a karbonsemlegesség egyik záloga a közlekedés és áruszállítás elektromos alapokra helyezése. Természetesen a többletet megújuló forrásokból kellene biztosítani, ehhez azonban a napenergia-termelést a jelenlegi 16-szorosára, a szélenergia-termelést 9-szeresére kellene növelni, a vízerőművek kapacitását meg kellene duplázni, az atomenergia-kapacitást pedig meghatszorozni.

A váltáshoz óriási befektetésekre lesz szükség, elsősorban a nap- és szélenergia rendszerbe illesztéséhez.

Ha Kínában elkezdik önteni a pénzt a szén-dioxid-elnyelő rendszerekbe, az energiatárolásba és a rendszerfejlesztésbe, illetve ráfekszenek a kutatás-fejlesztésre, akkor minden valószínűség szerint esni kezd ezeknek a technológiáknak a fajlagos költsége. Ennek pedig a kedvező hatása ugyanúgy jelentkezhet világszerte, amint azt a napelemeknél láttuk.

Neked ajánljuk
Energiahiány Kínában Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Tragikus villámárvíz Kínában A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam