2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztráliában épül a világ legnagyobb naperőműve

A tervek szerint Ausztráliában fog felépülni a világ legnagyobb naperőműve. Az Australia-ASEAN Power Link elnevezésű elektromos hálózat fotovoltaikus paneljei mintegy húszezer focipályányi területet foglalnak majd el. A megtermelt áram jelentős részét exportra szánják. 

A Power Link nem csupán a világ legnagyobb naperőművének megépítését foglalja magában. A projekt céljai között szerepel

a világ leghosszabb tenger alatti erősáramú kábelének lefektetése is, amely az elektromos áramot Ausztrália távoli vidékétől Szingapúrig exportálja

a 4500 kilométeres (2800 mérföldes) nagyfeszültségű, egyenáramú (HVDC) hálózaton keresztül.

Fotó: Sun Cable

Ahhoz, hogy ez az átviteli rendszer működjön, a szingapúri cég, a Sun Cable által fejlesztett Power Linkhez meg kell építeni a világ legnagyobb akkumulátorát is, amelyet Ausztrália északi partvidékén, Darwin közelében helyeznek majd el.

A tervek szerint a hálózat az áramot a Newcastle Watersnél elhelyezett napelemsorozatoktól körülbelül 750 kilométerre észak felé fogja szállítani, ahol a Darwinban elhelyezett akkumulátor segítségével tárolják majd.

Az áram egy része Darwin helyi hálózatába fog kerülni, azonban a zömét exportálni fogják a tengerfenék mentén elhelyezett több mint 3700 kilométer hosszúságú kábeleken keresztül, először az indonéz vizeken át, majd végül egészen Szingapúrig.

Amint az elektromos áram beérkezik végső rendeltetési helyére, várhatóan több mint 1 millió szingapúri lakost fog ellátni árammal. A tervek között szerepel, hogy Indonéziába is szállítanának áramot.

Neked ajánljuk
Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam