2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Télen is hatékonyak a napelemek?

Télen kevesebbet süt a nap, így sokakban felmerül a kérdés, hogy ilyenkor is érdemes-e napelemet telepíteni. A folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően a fotovoltaikus rendszerek nem csak nyáron képesek tiszta energiával ellátni a háztartásokat. Persze a hatékonyságot nagyban befolyásolhatja a megfelelő tájolás is. 

Az ideális módon beállított (téli dőlésszögük 40–50 fok), vékony fedőréteggel bevont naphőgyűjtőkről még a nagyobb mennyiségű hó is gyorsan lecsúszik. Ennek köszönhetően van lehetőség arra, hogy 

a kevesebb napfény mihamarabb energiát produkáljon, a teljesítménycsökkenés a minimalizálódás irányába alakuljon. 

Fotó: Shutterstock

A hatásfokot meghatározó szempont, hogy a működtetett napelemtípus milyen mértékben érzékeli a szórt, illetve a direkt napsugárzást. A polikristályos napelem például szórt fényben teljesít jobban. 

Ami a téli napenergia-elszámolást illeti, a hozamcsökkenés miatt a hálózatba visszatápláló napelemes rendszer esetében folyamatosan szem előtt kell tartani, hogy az energiaszolgáltató biztosítsa az éves elszámolás lehetőségét. Ez mentesít ugyanis a téli fizetési költségektől.

Ahol szigetüzemű napelemes rendszer működik, ott a háztartás vagy a vállalkozás független a szolgáltatótól, következésképpen a nyáron előállított energiát a rendszer akkumulátoraiban tárolják. Innen nyerik a napfényben szegény hónapokban szükséges energiamennyiséget.

Neked ajánljuk
Új szabályok Berlinben: kötelező lesz napelemet telepíteni Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam