2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Télen is hatékonyak a napelemek?

Télen kevesebbet süt a nap, így sokakban felmerül a kérdés, hogy ilyenkor is érdemes-e napelemet telepíteni. A folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően a fotovoltaikus rendszerek nem csak nyáron képesek tiszta energiával ellátni a háztartásokat. Persze a hatékonyságot nagyban befolyásolhatja a megfelelő tájolás is. 

Az ideális módon beállított (téli dőlésszögük 40–50 fok), vékony fedőréteggel bevont naphőgyűjtőkről még a nagyobb mennyiségű hó is gyorsan lecsúszik. Ennek köszönhetően van lehetőség arra, hogy 

a kevesebb napfény mihamarabb energiát produkáljon, a teljesítménycsökkenés a minimalizálódás irányába alakuljon. 

Fotó: Shutterstock

A hatásfokot meghatározó szempont, hogy a működtetett napelemtípus milyen mértékben érzékeli a szórt, illetve a direkt napsugárzást. A polikristályos napelem például szórt fényben teljesít jobban. 

Ami a téli napenergia-elszámolást illeti, a hozamcsökkenés miatt a hálózatba visszatápláló napelemes rendszer esetében folyamatosan szem előtt kell tartani, hogy az energiaszolgáltató biztosítsa az éves elszámolás lehetőségét. Ez mentesít ugyanis a téli fizetési költségektől.

Ahol szigetüzemű napelemes rendszer működik, ott a háztartás vagy a vállalkozás független a szolgáltatótól, következésképpen a nyáron előállított energiát a rendszer akkumulátoraiban tárolják. Innen nyerik a napfényben szegény hónapokban szükséges energiamennyiséget.

Neked ajánljuk
Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Bécs leszámol a földgázzal Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam