2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeres volt az energiahatékonysági hitelprogram

Lezárult a lakossági energiahatékonysági hitelprogram, amelyben 90 milliárd forint jutott több tízezer lakás, családi ház korszerűsítésére –közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) keretében meghirdetett hitelprogram azért indult, hogy forrást biztosítson a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrások alkalmazásának növeléséhez.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint

a teljes országot lefedő hitelprogramokon keresztül az MFB eddig több mint 22 000 család számára tette lehetővé energetikai beruházások megvalósítását.

Fotó: Shutterstock

Mint kiderült, a lakossági és társasházi ügyfelek elsősorban napelemes és napkollektoros rendszerek telepítésére, hőszigetelésre, valamint nyílászárócseréhez vették igénybe a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” uniós pályázati lehetőséget.

Az igénylők 0 százalékos kamatozással, mindössze 10 százalékos önerővel juthattak forráshoz, amelyből megvalósíthatták a tervezett energetikai korszerűsítéseket, és növelhették a megújuló energiaforrások alkalmazását.

A legnépszerűbb hitelcél 75 százalékos aránnyal a napelemprojekt volt, 25 százalékban pedig komplex épületenergetikai korszerűsítések megvalósítását szolgálta a hitelfelvétel. Magánszemélyeknél csaknem 3 millió forint volt az igényelt átlagos hitelösszeg, társasházak, lakásszövetkezetek esetében pedig meghaladta a 60 millió forintot. A legtöbb igénylés az Észak- és a Dél-Alföld régióból, valamint a Dél-Dunántúl területéről érkezett.

A már befejezett beruházások révén az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése 2020. október végéig több mint 25 330 tonna szén-dioxid-egyenérték volt – közölte az MFB.

Neked ajánljuk
Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Folytatódik az e-biciklis pályázat: ezúttal szeptember 10-ig várják a dokumentumokat Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam