2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lebegő szélerőművek a tenger közepén

Az már egyértelmű, hogy Skóciában a szélenergiáé lesz a jövő, helytakarékossági, illetve szélerősségi szempontból pedig nemcsak a partokra, hanem azoktól jóval távolabb is érdemes erőműveket telepíteni. A Kelet-Skóciai Hywind park messze a tengerben található.

A Hywind park öt hatalmas turbinája a szárazföldtől 24 kilométerre fekszik, és több mint 20 ezer otthon számára biztosít energiát.

Különlegességüket az adja, hogy olyan beton-acél súllyal rendelkeznek, melynek köszönhetően horgászbójaként tudnak kiemelkedni a tengerből.

A turbinák alapjait kábelek tartják meg, a szerkezetek alatt 90 méter magasan áll a tenger.

A hasonló, lebegő szélfarmok előnye, hogy nemcsak a partok közelébe, hanem jóval mélyebb, nyílt vízbe is telepíthetők. A technológia Németországban és Norvégiában is kezd terjedni, de nemcsak a térségben, hanem Portugáliában, Franciaországban és Japánban is dolgoznak hasonló farmok kiépítésén.

Fotó: Oyvind Gravas

Frank Adam, a Rostocki Egyetem szélenergiai szakértője úgy véli, a bójaszerű szélerőműveknek a világ számos országában komoly szerep jut majd. 

A megoldásnak ugyanakkor vannak hátulütői, a technológia például egyelőre igen költséges. R. Andreas Kraemer, a berlini ökológiai intézet alapítója és igazgatója szerint szárazföldre szinte minden esetben olcsóbb szélerőműveket telepíteni, a tengeren ráadásul a szélsőséges körülmények miatt gyorsan roncsolódnak a turbinák.

Reményre ad okot, hogy egyre hatékonyabbá és olcsóbbá válnak a hasonló parkok, ráadásul egyelőre az ellenállóságukra sem lehet panasz. A 2017-ben létrehozott Hywind például átvészelte az Ophelia hurrikánt, sőt az energiatermelése sem állt le a trópusi ciklon idején.

Neked ajánljuk
Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban Hátra arc, avagy füstölgő német szénerőművek Az óceán csodái – 2.rész: Vadász vagy áldozat (természetfilm-sorozat) Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam