2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban is csökken a szén szerepe

Az energiaipari statisztikák tudományos értékelésével foglalkozó Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen (AGEB) jelentése szerint Németországban az energiával összefüggő szén-dioxid-kibocsátás mintegy 72 millió tonnával csökkent 2020 első három negyedévében.

Idén januártól márciusig az elsődleges energiafogyasztás 8,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez elsősorban a koronavírus-járvány makrogazdasági hatásainak köszönhető, de olyan hosszú távú trendek is szerepet játszottak benne, mint az energiahatékonyság további növekedése, illetve az ez idáig valamivel magasabb éves átlaghőmérséklet.

A zöldenergiák részaránya a komplett energiafogyasztásban 3 százalékot nőtt a szél- és napelemes rendszerek gyarapodásának köszönhetően.

Így a megújuló energiaforrások részaránya a primer energiafogyasztásból megközelítette a 17 százalékot.

Fotó: Shutterstock

Ebben a mixben az ásványolaj 35,6 százalékon áll, a földgáz aránya 25,4 százalék, a kőszén és a lignit pedig együttesen 14,8 százalékot tesz ki. Különösen a szén veszített a jelentőségéből: a kőszénfogyasztás 25,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A barnaszén csökkenése 27 százalékos volt, a földgázfogyasztás pedig 3 százalékkal csökkent.

Az AGEB úgy számol, hogy amennyiben a Covid–19-járvány kezelése érdekében Németországban újabb intézkedéseket hoznak, akkor az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás még nagyobb csökkenése várható.

Neked ajánljuk
Új szabályok Berlinben: kötelező lesz napelemet telepíteni 6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Németországban is újrahonosították az Alpok legnagyobb madarát (videóval) 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam