2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megújuló energia terjedését a pandémia sem tudja megállítani

A koronavírus-járvány kezdetén úgy látta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), hogy a pandémia a többi iparággal együtt a megújuló alapú áramtermelés területén is lelassítja a beruházásokat. Az IEA jelentéséből azonban kiderült: az iparágat alig érintette a világjárvány hatása. 

Fatih Birol, a szervezet ügyvezető igazgatója elmondta:

a megújuló alapon termelt villamos áram mennyisége az előző évhez képest majdnem hét százalékkal bővül az idén.

Eközben a globális energiaigény öt százalékkal mérséklődik, de folytatódnak az erőművi kivitelezések és a hálózatfejlesztések, erősítve a megújulók további térnyerését.

Fotó: Shutterstock 

A bioüzemanyagok felhasználása mérséklődött a közlekedés és a szállítmányozás forgalmának eredményeként, ez pedig jelentősen rontotta a teljes energiafelhasználáson belüli megújuló-részarányt – a zöld-villamosenergia azonban korrigálja.

Varró László, az ügynökség vezető közgazdásza a példa nélküli folyamatok közé sorolta azt is, hogy az olaj iránti globális kereslet esett. A szakértő a Budapest Energy Summiton tartott előadásában egyúttal leszögezte:

a klímaváltozás megfékezéséhez az idén elkezdett pályán kellene maradni, ám ezzel két probléma akad.

Az egyik az, hogy ezt csak a gazdaság részleges leállásával lehetett elérni, és elgondolkodtató az is, hogy a járvány híján hogyan alakult volna a karbonkibocsátás. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a járvány milyen tartós változásokat okoz az energiafogyasztásban. A lokális utazás terén pedig az figyelhető meg, hogy az emberek gyakran félnek a tömegközlekedést használni.

„Ha valaki heti négy napot dolgozik otthon, egyen viszont be kell mennie az irodába, és azt a korábbi tömegközlekedés helyett inkább autóval teszi, akkor energiafelhasználás szempontjából lényegében ugyanott vagyunk” – mondta a szakértő.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam