2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Januártól ismét jelentős támogatás jár a napelemes rendszerekre

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán jelentette be az otthonfelújítási program részleteit és feltételeit. Mint kiderült, a legfeljebb 3 millió forintos támogatást nemcsak az otthonok felújítására, bővítésére, hanem a többi között napelemes rendszerek telepítésére is igénybe lehet venni. 

A programban csak azok vehetnek részt, akik legalább egy gyermeket nevelnek, a kormány értelmezése szerint ugyanakkor már a 12 hetes magzat, illetve a 25 éves fiatal is a gyermekek közé sorolható, ha együtt él a családdal. A támogatást házaspárok, élettársak, egyedülálló és elvált szülők egyaránt igényelhetik. A megváltozott képességű, illetve otthongondozási díjra (gyod) jogosult gyermekek esetében az életkor nem számít.

A programnak a minimum egy gyermek nevelése mellett a köztartozás-mentesség, illetve a legalább 1 éves folyamatos, maximum 30 nap megszakítású tb-jogviszony is követelménye. Számít a felsőoktatási jogviszony is, az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadék, illetve a nyugdíj mellett végzett munka.

Novák Katalin bejelentése alapján

a munkadíjra és az anyagköltségre 50-50 százalékban igényelhető a támogatás, maximum tehát 1,5-1,5 millió forintos összegről van szó.

A pénzt az érintett családnak kell előteremtenie, a Magyar Államkincstár utólag fizet. 

Fotó: Shutterstock

Ehhez 60 napon belül be kell nyújtani a munkálatokhoz köthető számlákat, szerződéseket, az államkincstár pedig 30 napon belül elbírálja az ügyet. A támogatást a döntést követően legfeljebb öt nap múlva utalják. 

Novák Katalin számos kül- és beltéri munkát említett: ilyen például a fűtés korszerűsítése, a szigetelés javítása, a nyílászárók cseréje, a tetőfelújítás, illetve a napelemes rendszerek telepítése is. A támogatás 2021. január 1-től lesz elérhető, és a költség felére vehető igénybe.

  • Novák Katalin bejelentését itt lehet megtekinteni. 
Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam