2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU-nak el kellene felejtenie a földgázt?

Nem kellene egyáltalán fejleszteni a gázinfrastruktúrát az Európai Unióban, egyrészt, mert a jelenlegi kapacitások sem kihasználtak, másrészt egyre csökken az igény a földgázra, 2050-re pedig teljesen el fog laposodni – derült ki az Artleys-jelentésből. 

A jelentés arra kereste a választ, hogy az EU-nak milyen energetikai hálózatokat kellene támogatnia, hogy a hőmérséklet-emelkedést 1,5 fok alatt tudják tartani.

Az Artelys  megállapításai:

  • A meglévő gázvezeték-kapacitást részben át lehet állítani hidrogénszállításra, amelynek elsősorban a nehéziparban egyre nagyobb szerepe lesz.
  • A villamosenergia-infrastruktúrába kellene több pénz fektetnie, mégpedig nagyjából 60-80 milliárd eurót, de itt a költségek csökkenthetők azzal is, ha minél nagyobb mértékben veszik figyelembe a helyi megújuló energiaforrások kapacitását.
Fotó: Shutterstock

 A Climate Transparency múlt heti jelentése pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb gazdasággal rendelkező G20-országok is a gazdaságélénkítő intézkedésekkel sokkal inkább a fosszilis tüzelőanyagokat támogatták, mintsem a megújuló energiát.

Az Európai Bizottság decemberben jelenti be a transzeurópai energiahálózatokra vonatkozó tervek felülvizsgálásának eredményét. Ez a javaslat kerül majd a parlament elé, így ez a keretrendszer adja az uniós energiaprojektek finanszírozásának hátterét.

Neked ajánljuk
A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hogy alakul majd a globális zöldhidrogénverseny? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam