2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője?

A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb villamosenergia-termelője, megelőzve ezzel a szenet – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből, amely szerint a megújuló energiával kapcsolatos beruházások száma is megnőhet. 

Az IEA jelentése szerint azokban az országokban, ahol „jó források és olcsó finanszírozás áll rendelkezésre", a szél- és naperőművek kihívás elé állítják a meglévő fosszilistüzelőanyag-üzemeket.

A megújuló energiaforrások eddig ellenállóak a járvány idején is, mutat rá a jelentés: „az üzemek építése és a gyártási tevékenység 2020 második felére már visszaállt, és a tervezés alatt, illetve folyamatban lévő projektek pedig várhatóan rekordbővülést hoznak a megújulók számára 2021-ben”.

Az előrejelzések szerint

India 2021-ben megduplázza eddigi „hozzájárulását” a megújulókhoz, míg a szél és a napenergia várhatóan 30 százalékot fog ugrani az Egyesült Államokban és Kínában.

Fotó: schutterstock.com

Az alacsony termelési költségek miatti vonzó beruházások mellett, elsősorban az Európai Uniós nettó zéró szén-dioxid-kibocsátásra irányuló szabályzások jelentik a növekedés hajtóerejét.

Az IEA arra számít, hogy a

nagyvállalatok 2025-re mintegy tízszeresére növelik az új, megújuló kapacitásokba történő beruházásokat.

A jelentés kitér arra is, hogy az USA-nak is fontos szerepe lehet a megújuló energia jövőjében. Az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke szerint ugyanis az éghajlatváltozás elleni küzdelem kormányzati prioritás lesz, amely magában foglalja az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését és a párizsi klímamegállapodáshoz való csatlakozást.

Neked ajánljuk
Fosszilisberuházás-stopra szólít a Nemzetközi Energiaügynökség Nem állnak le a britek: folytatják az Északi-tengeren az olajkutatást Tényleg csak években mérhető a gázfűtés jövője? A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam