2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára

Az észak-amerikai Nucor acélgyártó nemrég írt alá egy 15 évre szóló virtuális áramvásárlási megállapodást (Virtual Power Purchase Agreement,VPPA) az EDF Renewables North Americával 250 MW napenergia megvásárlására. 

A Nucor idén ősszel már a második jelentős acélgyártó, amely napenergiára kívánja átállítani tevékenységét, miután a Lightsource BP egy 285 millió dolláros pénzügyi csomagról állapodott meg az Xcel Energyvel a 300 MW-os Bighorn Solar projekt kapcsán. A projekt által megtermelt elektromos áramot az Xcel fogja megvásárolni a Lightsource BP-vel aláírt hosszú távú megállapodás részeként, majd az Evraz North America acélműcégbe kerül, amely a területet biztosította a projekt számára.

Az Evraz projekttel ellentétben az EDF projektje által előállított elektromos áramot arra fogják felhasználni, hogy a Nucor teljes észak-amerikai tevékenységéhez biztosítsák az áramot, nem csak közvetlenül egyetlen üzemhez.

Fotó: Nucor

Átalakuló iparág

A 2018-as Hideg acél, forró éghajlat (Cold Steel, Hot Climate) című jelentés megállapította, hogy az acélgyártás a végleges energiafogyasztás körülbelül 5 százalékát tette ki, és a világ teljes kibocsátásának 7 százaléka volt hozzá köthető 2013-ban, ezért

a vas- és acélágazatot „a világ legnagyobb ipari szennyezőanyag-forrásának” nevezte.

A Nucor vezérigazgatója, Leon Topalian szerint a vállalat kiemelt figyelmet fordít a fenntartható acélgyártásra, a szénlábnyoma csökkentésére, és támogatja a tiszta energia juttatását a regionális elektromos hálózatokba.

A megújuló energiára vonatkozó elkötelezettségen túl a vállalat azzal dicsekszik, hogy az acélgyártási tevékenysége során felhasznált teljes vízmennyiséget többször is újrahasznosítják az életciklus során.

Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam