2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dollármilliárdokért építenek szénerőművet Dubajban

Az Egyesült Arab Emírségek lehet az első Öböl-menti arab állam, amely szénből állít majd elő villamos energiát. Mivel a kormányok a tisztább energiaforrások terjedését forgalmazzák, és ráadásul a megújuló energia ára is csökkenő tendenciát mutat, remélhetőleg más országok nem követik a példáját. 

A mining.com-ra hivatkozva a vg.hu azt írja, hogy

a Hassyan elnevezésű széntüzelésű erőmű  mintegy 3,4 milliárd dolláros beruházás keretében épül Dubajban. Az első ütemben 600 megawatt kapacitású létesítményt a tervek szerint 2023-ra 2400 megawattosra bővítik.

Az építkezés még 2016-ban kezdődött el: a kőolajban és földgázban gazdag Öböl-menti államokban egyébként nem volt még szénerőmű.

Forrás: power-technology.com

A szén a legszennyezőbb hordozónak számít az energiatermelésben, ugyanakkor a Hassyan erőmű károsanyag-kibocsátása a földgázüzemű erőművekén alapulna. Ez pedig alacsonyabb karbonkibocsátási értékeket jelent, mint amit az EU, illetve a Világbank ajánl a szénerőművek számára. A Nemzetközi Energiaügynökség korábbi állítása szerint ha a dubaji erőmű teljes kapacitáson üzemel majd, az az emírségek energiaszükségletének 20 százalékát adhatja.

Neked ajánljuk
Olyan, mintha Kína egyszerre két irányba indult volna el az energiaátmenet útján Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait Miért verik a gorillák a mellkasukat? Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Norman 2030-ra piacra kerülhet
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam