2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dollármilliárdokért építenek szénerőművet Dubajban

Az Egyesült Arab Emírségek lehet az első Öböl-menti arab állam, amely szénből állít majd elő villamos energiát. Mivel a kormányok a tisztább energiaforrások terjedését forgalmazzák, és ráadásul a megújuló energia ára is csökkenő tendenciát mutat, remélhetőleg más országok nem követik a példáját. 

A mining.com-ra hivatkozva a vg.hu azt írja, hogy

a Hassyan elnevezésű széntüzelésű erőmű  mintegy 3,4 milliárd dolláros beruházás keretében épül Dubajban. Az első ütemben 600 megawatt kapacitású létesítményt a tervek szerint 2023-ra 2400 megawattosra bővítik.

Az építkezés még 2016-ban kezdődött el: a kőolajban és földgázban gazdag Öböl-menti államokban egyébként nem volt még szénerőmű.

Forrás: power-technology.com

A szén a legszennyezőbb hordozónak számít az energiatermelésben, ugyanakkor a Hassyan erőmű károsanyag-kibocsátása a földgázüzemű erőművekén alapulna. Ez pedig alacsonyabb karbonkibocsátási értékeket jelent, mint amit az EU, illetve a Világbank ajánl a szénerőművek számára. A Nemzetközi Energiaügynökség korábbi állítása szerint ha a dubaji erőmű teljes kapacitáson üzemel majd, az az emírségek energiaszükségletének 20 százalékát adhatja.

Neked ajánljuk
Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában Az újrahasznosított hulladék aránya nőtt, mégis több szemét végzi a lerakóban Hazánkban jól vizsgáztak a zöldnek hirdetett termékek Novemberben megnézhetitek, mi történik Magyarország egyetlen lámpafeldolgozójában
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam