2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Épül Európa legnagyobb akkutelepe

Fontos mérföldkőhöz érkezhet a megújuló energia terjedése: jóváhagyták Európa legnagyobb akkutelepprojektjét egy London melletti logisztikai parkban. A beruházás első üteme 2024-re készülhet el.

A skót InterGen energetikai vállalat megkapta a zöld jelzést arra, hogy Európa jelenleg legnagyobb teljesítményű és kapacitású akkumulátorkomplexumának építésébe kezdjen –írja a Renewable Snow nyomán a napi.hu. Az Üzleti, Energetikai és Ipari Stratégiai Minisztérium (BEIS) által kiadott tervezési engedély 320 MW/640 MWh kapacitás telepítésére szól, a tárolókomplexumot London mellett, egy ipari parkba fogják telepíteni.

Az európai nagyberuházás célja hasonló, mint a világon mindenhol máshol: a gigaakku gyors reagálású rendszer-kiegyensúlyozó egységként szolgálja az ellátásbiztonságot. A londoni telep, ha elkészül,

akár két teljes órán keresztül tartó kisütési idejével egyedül is képes lesz adott esetben mintegy 300 ezer háztartás áramigényét biztosítani.

Fotó: Shutterstock

A 200 millió fontos projektet az edinburghi székhelyű InterGen csak az első lépcsőfoknak szánja, mivel úgy tervezik, hogy akár 1,3 GWh-ra is bővíthető legyen a rendszer. A tényleges építkezés 2022-ben indulhat, és 2024-ben a skótok már szeretnék a hálózatra kötni. Mint kiderült, Lincolnshire-ben, Spalding közelében egy másik, 175 MW/350 MWh kapacitású akkumulátorprojektet terveznek, ami már csak a jóváhagyásra vár.

Neked ajánljuk
Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben Új szabályok Berlinben: kötelező lesz napelemet telepíteni Mihez kezdenél, ha a tiéd lehetne egy hétre egy új Volkswagen ID.3? Zöldtetős buszmegállóval tesz a biodiverzitás megőrzéséért Budafok-Tétény Elektromos autók, belföldi akkumulátorgyártás – Nem csak a klímacélok motiválják Joe Bident
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam