2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elérte a 2 ezer megawattot a hazai napelem-teljesítmény

Az utóbbi években jelentősen bővült a napenergia-hasznosítás Magyarországon, így mostanra elérte a 2 ezer megawattot a napelemek összteljesítménye – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

A napelemek összteljesítménye már majdnem akkora, mint a paksi atomerőmű 2012,8 megawattos beépített kapacitása, bár a rendelkezésre állásuk nem hasonlítható össze. Paks több mint 90 százalékot teljesít, míg a napelemek kihasználtsága 2020-ban nem érte el 20 százalékot, és a napsütéses napokat számolva is csak 33,4 százalék volt.

A Mavir ezért azt hangsúlyozza, hogy

a két technológia nem versenyez, hanem kiegészíti egymást az energiatermelésben.  

A Mavir adatai szerint a napelemek összteljesítményét nagyobb részben, 1361,3 megawattos kapacitással az ipari méretű, vagyis a legalább 50 kilowattos naperőművek fedezik. Terjedésük 2015-ben vett lendületet, ugyanis ekkor több mint a háromszorosára nőtt a teljesítményük az előző évihez képest. 2017-ben már meghaladták a 100 megawattot, a legfrissebb adatok szerint pedig a teljes belföldi erőműpark összes beépített összteljesítményének 13,8 százalékát teszik ki.

Fotó: Shutterstock 

A háztartási méretű napenergia-hasznosítás egyenletesebben nőtt, és csak 2017-ben gyorsult fel. Ezen napelemek teljesítménye szeptember végére meghaladta a 640 megawattot.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a jelentős mértékű bővülés próbára teszi a villamosenergia-rendszer egyensúlyát, de a Mavir ezzel együtt is fontosnak tartja, hogy új egységekkel gyarapodjon a megújuló energiák termelése.

Neked ajánljuk
Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia Debrecenben is segít a rászorulóknak a Regőczi Alapítvány
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam