2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jövő energiafogyasztása

A klímaváltozás miatt komoly kihívásokkal találja szembe magát az energiaipar: olyan megbízható, állandó energiarendszert kell kialakítani, amely kibocsátásmentes, és mindenki számára elérhető. 

Olyan megoldásra lesz szükség, amelyre a mai központosított rendszerben még nagyon nehéz átállítani az agyunkat – erre tette le a voksát az energiaipar két nagy szereplőjének képviselője is a Web Summit konferencián.

„Nagyon sokat fog számítani a jövőben az, hogy a felhasználók milyen döntéseket hoznak, mit preferálnak jobban, ez is motorja lesz a változásnak”

– mondta Yuri Sebregts, a Shell technológiai vezetője.

„Rengeteg mindent át kell alakítani, hogy az elvárásoknak megfeleljen az új energiarendszer” – mondta Emmanuel Lagarrigue. A Schneider Electric innovációs vezérigazgatója szerint hasonló változásnak kell a felhasználóknál végbemennie, mint ahogyan a műanyag palackokról leszoktunk, és már mindenki cipel magával saját kulacsot, vagy ahogyan most átállunk a műanyag szívószálak használatáról más megoldásokra. „A jövő sokkal inkább az elektromosság felé megy majd el, mindezt pedig szénmentes forrásokból kell majd biztosítani” – tette hozzá.

A konferencián szó volt a hidrogén szerepéről is a jövő zöldenergia-rendszerében, mindkét szakember egyetértett abban, hogy lesznek olyan szegmensei az iparnak, amit lehetetlen lesz elektromossá tenni. 

Fotó: Shutterstock

Ígéretes lehetőséget nyújt a hidrogénből nyert energia

„A hidrogénnek komoly szerepe lehet az átállásban a központosított energiarendszerről a decentralizáltra, amit mai ésszel még nagyon nehéz felfogni és elképzelni” – mondta Lagarrigue. „Teljesen máshogy fogjuk termelni az energiát a jövőben, de nehéz még megfogni, hogy pontosan hogyan. Ahhoz tudnám hasonlítani a váltást, hogy évtizedekkel ezelőtt még nem volt minden háztartásban számítógép, most pedig a zsebünkben is egy nagyon fejlett elektronikus eszközt hordunk minden nap. Az energiafogyasztásban is ilyen átállásra lehet számítani” – véli.

Lagarrigue szerint elsősorban három faktor fogja gyorsítani az átalakulást: a tárolókapacitás fejlődése, az egyre jobb szoftverek, és a fogyasztók viselkedése. „A szoftverekre szüksége van a teljesen decentralizált energiaszektornak, szerencsére a mesterséges intelligenciával és a rendelkezésünkre álló számítási teljesítménnyel nincs baj. A fogyasztóknak pedig előbb-utóbb megváltozik a hozzáállása: lassan az elektromos autók például olcsóbbak lesznek, mint a hagyományosak, ez egy fordulópont lesz, és már nem is vagyunk olyan messze tőle.”

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Aktivista befektetők továbbra is nyomást gyakorolnak a Shellre Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam