2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kapcsoljuk ki a rejtőzködő áramfalókat!

Kapcsoljuk ki a tévét, ha nem nézzük. Kapcsoljuk le a lámpát, ha kimegyünk a szobából. Ezek a legalapvetőbb villamosenergia-takarékossági szabályok, ám érdemes odafigyelni azokra az eszközökre is, amelyek észrevétlenük falják az energiát. 

Szinte minden háztartásban vannak „rejtőzködő áramfalók”. Ezekre érdemes külön is figyelmet fordítani, és nemcsak lekapcsolni, hanem áramtalanítani is azokat, amikor használaton kívül vannak. Már az is sokat számíthat, ha az ember legalább éjszakára kihúzza őket a konnektorból, de jó trükk lehet, ha az azonos napszakokban szükséges eszközöket egyazon kapcsológombos elosztóban, csoportosítva csatlakoztatjuk. Így egyetlen gyors mozdulattal több eszközt is áramtalaníthatunk.

Mikró  és kávéfőző

A konyhában található elektromos berendezések között két csendesen várakozó energiatolvaj is akad: a kávéfőzőt és a mikrosütőt több órára, sőt bizonyos napszakokra, illetve éjszakára is érdemes kihúzni.

Fotó: Shutterstock 

Telefontöltő

Bár sokan azt gondolják, hogy a telefontöltő csak akkor használ áramot, amikor rá van csatlakoztatva a mobil, valójában olyankor is, amikor csak maga a töltő marad a konnektorban, főleg a régebbi modellek. A telefonnal együtt ezt is célszerű áramtalanítani használat után.

Fotó: Shutterstock 

Televízió

A Green Dependent Intézet elemzése is figyelmeztet, a modern plazma TV-k készenléti üzemmódban is szinte ugyanannyi elektromosságot esznek meg, mint bekapcsolva. Nem árt legalább éjszakára és munkaidőre áramtalanítani őket.

Fotó: Shutterstock

Elavult eszközök

A lakás legfalánkabb áramzabálói a régebbi berendezések, videók, DVD-lejátszók, melyeket még nem gyártottak olyan energiahatékony szerkezettel, mint a modernebbeket. Ezek be- és kikapcsolt állapotban is több elektromosságot fogyasztanak, mint napjaink eszközei. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban A megújuló energia felé fordul az IKEA Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam