2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatékonyabbak a nagyobb napelemek?

Dennis She, a LONGi Solar alelnöke szerint a nagyobb napelemeknek megvannak a maga előnyei, ugyanakkor egyelőre nem minden esetben bizonyulnak jó választásnak. 

She úgy véli, a nagy telepeken a felület növelésével a panelek teljesítménye is fokozható, ami bizonyos szintig a költségek csökkenéséhez vezethet. A fenntartónak ugyanakkor nagyon alaposnak kell lennie: a telepítés lehetőségeit, a gyártási és szállítási költségeket, illetve a megbízhatóságot is fel kell mérnie.

Ez azt jelenti, hogy a nagyobb panelek gyártása elvileg olcsóbb lehet, ám az ipar nem csupán az ilyen óriási méretű telepekből él, a gyártás, a szállítás és a telepítés során így egyéb tényezőkkel is számolni kell.

A standard szállítókonténer mérete például gátat szabhat a napelemek méretének.

Fotó: Shutterstock

A túl nagy panelek szállítása olyan pluszköltséggel járhat, amely adott esetben felülmúlhatja a spórolás összegét. További probléma, hogy a napelemekhez szükséges üveget sem könnyű nagy méretben beszerezni. A telepítésnél pedig az okozhat problémát, hogy a legtöbb beszereléssel foglalkozó cégnek nincs gyakorlata a gigantikus napelemek terén.

Elképzelhető, hogy az ipar idővel át fog alakulni, hogy életképessé válhassanak a kifejezetten nagy panelek is. Addig viszont az olyan cégek, mint a Tesla, jól ki tudják használni a kis napelemekben rejlő lehetőségeket. Elon Muskék napelemes cserepeit ugyanis viszonylag egyszerű előállítani, szállítani, valamint telepíteni is. 

Neked ajánljuk
Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Bécs leszámol a földgázzal Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam