2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban is főszerepet kaphat a napenergia

Hat gigawatt naperőmű-kapacitást szeretne elérni Magyarország 2030-ra az ipari és a háztartási szektorokban együttvéve – közölte Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az Ecosolifer Kft. napelemcellagyárának átadásán.

Mint kiderült, jelenleg az ország két gigawatt naperőmű-kapacitással rendelkezik.

„A háztartási szektorban a háztetőkre telepített naperőmű-kapacitás adja a felhasználás jelentős részét, ezért a kormány a fejlesztéseket vissza nem térítendő támogatásokkal szeretné segíteni 2021-től ”– mondta Palkovics László, aki azt is kiemelte:

Magyarország napsütötte ország, amely alkalmassá teszi arra, hogy a naperőművek és a nukleáris energia használatával 2030-ra az energiatermelés 90 százalék fölötti részét szén-dioxid-kibocsátás nélkül érje el.

„Ez fontos eleme a klímavédelmi akciótervnek” – szögezte le.

A napelemcellagyár átadójának egy másik aspektusát az adja, hogy csütörtökön tárgyalja az Európa Tanács az Európai Unió megemelt szén-dioxid-kibocsátási céljáról – és a miniszter reményei szerint döntés is születik.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Ádám Zoltán gyárigazgató az Ecosolifer Kft. csornai napelemcellagyárának avatásán Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Palkovics László hangsúlyozta, nem igaz, hogy Magyarország szeretné megvétózni a célt, Magyarország csak azt szeretné, hogy azt azonos mértékben támogassa az EU minden tagországa. Hozzátette, hogy Magyarország a nyolcadik helyen szerepel az 1990 óta elért szén-dioxid-csökkentésben, és a 2030-as célérték 40 százalékát teljesítette tavaly.

A napelemcellagyár harmadik aspektusa iparpolitikai kérdés, amely arról szól, hogy a napelemeket Kínában gyártják, mert 15-20 évvel ezelőtt az EU feladta azt a törekvését, hogy versenyképessé váljon az ázsiai országokkal szemben – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy az új technológiai eljárásokkal, mint amilyet az Ecosolifer gyára is képvisel, Európa ismét versenyképes lehet.

„Magyarország jövője magyar, zöld és high-tech, és ez a mostani beruházás megfelel ezeknek a prioritásoknak”

– mondta. A gyár célja az, hogy hosszú távon ne csak cellákat, hanem olyan modulokat és egységeket is gyártsanak, amelyek energiatárolásra is alkalmasak.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Maczikó István, az Ecosolifer technológiai igazgatója arról beszélt, hogy tíz évvel ezelőtt kezdődött az a fejlesztés, amely az alapját képezi a cég termékeinek, amelynek lényege, hogy a két alapvető napelem-technológiát, a vékony rétegű és a kristályos napelemeket ötvözték. Jelenleg az üzemben száz megawattos folyamatos gyártásnál 112 embert foglalkoztatnak – tette hozzá.

A beruházás összértéke 53 millió euró (18,9 milliárd forint) volt, amelyet a kormány hatmillió forinttal támogatott.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Zöldül a Volánbusz flottája Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam