2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Amazon is a tiszta energia mellett

Az Amazon 26 új, közműméretű napenergia- és szélprojektbe ruházott be a világ minden részén – ezzel a vállalat teljes megújulóenergia-kapacitását 6,5 GW-ra emelte.

Az Amazon elsőként az Egyesült Államokban, Virginia államban törte meg a jeget első napelemparkjával, azt állítja, hogy

mostanra a világ legnagyobb vállalati támogatójává lépett elő a megújuló erőforrásokat tekintve.

Az alapító és vezérigazgató Jeff Bezos júniusban azt közölte, hogy az Amazon körülbelül 2 milliárd amerikai dollárt fog befektetni az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák támogatásába. A végső cél az, hogy 2040-re elérjék a nettó nulla kibocsátást.

Bár a cég az alapok felhasználásának pontos módjáról nem tett közzé részleteket, annyit elárultak, hogy további 3,4 GW nap- és szélenergia-kapacitásba fognak beruházni, amelyekkel együtt elérik a 6,5 GW szintet.

Bezos legutóbb azt nyilatkozta, hogy az Amazon újonnan kitűzött célja a 100 százalékban megújuló energiákkal történő működés már 2025-re, amely „öt évvel korábban várható, mint ahogy az eredeti célkitűzésben szerepelt”.

Az Amazon jelenleg világszerte mintegy 127 megújulóenergia-projektet üzemeltet, ezek közé tartozik 59 közmű nagyságrendű szél- és napenergia-projekt, valamint 68, raktárépületek tetején elhelyezett napelemes létesítmény.

Fotó: Shutterstock 

2020-ban az Amazon 4 GW megújuló energiát finanszírozott 35 különböző projekt révén, amelyet elismeréssel illetett az Egyesült Államok megújuló energiákkal foglalkozó tanácsának (American Council on Renewable Energy, ACORE) elnök-vezérigazgatója, Gregory Wetstone, aki „hihetetlen eredménynek” nevezte a lépést. „Ez hatalmas előrelépést jelez az Amazon 100 százalékban megújuló energiával ellátására vonatkozó célkitűzés elérése felé” – tette hozzá.

A csoport egyike a számos vállalatóriásnak, amelyek egymással versengve fektettek be a napenergia-technológiába, hogy az évszázad közepére jelentős mértékben mérsékelhessék szén-dioxid-kibocsátásukat. Tavaly az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szakmai szervezete, a Solar Energy Industries Association (SEIA) arról számolt be, hogy az USA-ban a nagyvállalatok mintegy 35 000 projekt formájában telepítettek 7000 MW napenergiával működő kapacitást, amely jóval meghaladja a 2017-es jelentésben szereplő 2500 MW és a 7000 projekt kétszeresét is.

A BloombergNEF jelentése szerint 2020 elején az Amazon az Egyesült Államokban a harmadik helyen állt a megújuló energiák nagyvállalati beszerzőjeként, csupán a Google és a Facebook előzték meg.

Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam