2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így alakult hazánk áramtermelése az év első 9 hónapjában

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzé tette a szeptemberi előzetes adatokat az elektromos energia termeléséről, fogyasztásáról, és az import arányáról.

A januártól szeptemberig terjedő időszakban 33 972 GWh volt az ország áramfogyasztása, ami 2 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakának fogyasztásánál (34 676 GWh). Ez azonban csalóka, mert elfedi az éven belüli változásokat. 2019-hez képest az első három hónapban még nőtt az áramfogyasztásunk (2 százalékkal), áprilisban azonban bekövetkezett egy 6 százalékos csökkenés, amit májusban és júniusban egy 8-8 százalékos visszaesés követett. Ezután elkezdődött a visszapattanás, amely odáig vezetett, hogy

szeptemberben már ismét magasabb volt az áramfogyasztásunk a tavalyi év azonos hónapjához képest.

Fotó: Shutterstock

Az áramtermelésünket tekintve már egy erőteljes, 4 százalékos növekedést láthatunk, a tavalyi 24 624 GWh-ról 25 593 GWh-ra. Ez természetesen azzal járt, hogy az év első 9 hónapjában 17 százalékkal csökkent az importunk. Az import aránya így 25 százalék alá esett, szemben a tavalyi év azonos időszakának 29 százalékos arányával.

A nukleáris energiatermelésünk 1 százalékkal nőtt, a fosszilis energiával működő erőművek termelése 2 százalékkal, a megújuló energiáké pedig 24 százalékkal nőtt 2019-hez képest.

A megújuló energia növekedése teljes egészében a napenergiának volt köszönhető. Míg a napelemek 2019 első 9 hónapjában 1144 GWh áramot termeltek, idén ez már 2082 GWh-ra emelkedett, ami 82 százalékos növekedés.

A szeptemberre végződő 12 hónapban a napenergia hazai áramtermelésen belüli aránya elérte a 6,7 százalékot, ami 2019 teljes évben még 4 százalék volt, 2018-ban pedig csak 2 százalék.

  • A MEKH részletes tájékoztatója ide kattintva érhető el. 
Neked ajánljuk
Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Honnan jön a metán, és hogyan alakul Magyarország metánkibocsátása? Ütemesen nő a töltők és a tölteni való autók száma is Magyarországon Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam