2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nőtt a kötelező átvételi rendszer számára értékesítő kapacitás

A kötelező átvételi rendszerbe (KÁT) értékesítő beépített kapacitás 2019-ben 43 százalékkal 1077 megawattról 1536 megawattra nőtt, ami annak köszönhető, hogy tavaly nagyszámú, korábban KÁT-támogatási jogosultságot szerzett naperőmű kezdte meg termelését – közölte a MEKH.

A közleményben kiemelték, hogy ezzel párhuzamosan a KÁT-ba értékesített villamos energia mennyisége is jelentősen, 33 százalékkal emelkedett, 2216 gigawattóráról 2938 gigawattórára ugrott.

A KÁT-rendszerbe értékesítő termelőknek juttatott fajlagos – azaz támogatott mennyiségre vetített – támogatás az elmúlt két év csökkenő tendenciája után 2019-ben enyhén, 3 százalékkal nőtt kilowattóránként 16,6 forintra.

A növekedés elsősorban az átvételi árak emelkedésének tudható be. A fajlagos támogatást alakító másik fő tényező, a villamos energia piaci ára az előző évek növekedését követően 2019-ben lényegében változatlan maradt – írják.

A prémium rendszerben a termelők maguk értékesítik a megtermelt villamos energiát, mely ösztönzőleg hat a piaci árjelzések figyelembevételére is.

A piaci ár feletti prémiummal támogatott villamos energia mennyisége a biomassza-alapú termelés visszaesése miatt 2019-ben csökkent 33,24 százalékkal, 653 gigawattóráról 436 gigawattórára. Az első zöldprémiumra jogosult naperőművek 2019-ben megkezdték a termelést – közölték.

Fotó: Shutterstock

A kötelező átvételi és prémium támogatási rendszer működtetésének a kötelezően átvett villamos energia értékesítését követően fennmaradó, termelők által nem fedezett költségeit az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult villamosenergia-fogyasztók fizetik meg az általuk vásárolt villamos energia mennyisége alapján.

Ez az úgynevezett KÁT- és prémium pénzeszköz, ami a villamos energia piaci árának jelentős növekedése miatt számottevően csökkent 2017-ben és 2018-ban, azonban 2019-ben a piaci ár növekedése nem folytatódott, ezzel egyidejűleg a támogatott termelés jelentősen nőtt. Így a KÁT- és prémium pénzeszközök összesített mértéke a kilowattóránkénti 1,72  forintról, 26 százalékkal, 2,16 forintra nőtt 2019-ben.

Neked ajánljuk
Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez Infografikán az elektromos autótöltő állomások számának növekedése Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam