2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nőtt a kötelező átvételi rendszer számára értékesítő kapacitás

A kötelező átvételi rendszerbe (KÁT) értékesítő beépített kapacitás 2019-ben 43 százalékkal 1077 megawattról 1536 megawattra nőtt, ami annak köszönhető, hogy tavaly nagyszámú, korábban KÁT-támogatási jogosultságot szerzett naperőmű kezdte meg termelését – közölte a MEKH.

A közleményben kiemelték, hogy ezzel párhuzamosan a KÁT-ba értékesített villamos energia mennyisége is jelentősen, 33 százalékkal emelkedett, 2216 gigawattóráról 2938 gigawattórára ugrott.

A KÁT-rendszerbe értékesítő termelőknek juttatott fajlagos – azaz támogatott mennyiségre vetített – támogatás az elmúlt két év csökkenő tendenciája után 2019-ben enyhén, 3 százalékkal nőtt kilowattóránként 16,6 forintra.

A növekedés elsősorban az átvételi árak emelkedésének tudható be. A fajlagos támogatást alakító másik fő tényező, a villamos energia piaci ára az előző évek növekedését követően 2019-ben lényegében változatlan maradt – írják.

A prémium rendszerben a termelők maguk értékesítik a megtermelt villamos energiát, mely ösztönzőleg hat a piaci árjelzések figyelembevételére is.

A piaci ár feletti prémiummal támogatott villamos energia mennyisége a biomassza-alapú termelés visszaesése miatt 2019-ben csökkent 33,24 százalékkal, 653 gigawattóráról 436 gigawattórára. Az első zöldprémiumra jogosult naperőművek 2019-ben megkezdték a termelést – közölték.

Fotó: Shutterstock

A kötelező átvételi és prémium támogatási rendszer működtetésének a kötelezően átvett villamos energia értékesítését követően fennmaradó, termelők által nem fedezett költségeit az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult villamosenergia-fogyasztók fizetik meg az általuk vásárolt villamos energia mennyisége alapján.

Ez az úgynevezett KÁT- és prémium pénzeszköz, ami a villamos energia piaci árának jelentős növekedése miatt számottevően csökkent 2017-ben és 2018-ban, azonban 2019-ben a piaci ár növekedése nem folytatódott, ezzel egyidejűleg a támogatott termelés jelentősen nőtt. Így a KÁT- és prémium pénzeszközök összesített mértéke a kilowattóránkénti 1,72  forintról, 26 százalékkal, 2,16 forintra nőtt 2019-ben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam