2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készüljön energiatudatosan a karácsonyra!

Karácsonykor szinte minden fényárban úszik – egyszerű változtatásokkal azonban rengeteget tehetünk azért, hogy ne csak a pénztárcánknak, de a bolygónak is kevesebb megterhelés legyen az ünnepi dekoráció.

A régi fényfüzérek sok energiát használnak, ráadásul tipikusan forróbbak lesznek, mint az energiahatékony változatok, ezért balesetveszélyesek is. Gyakrabban mennek tönkre, lesznek zárlatosak, karácsonykor pedig a lakástüzek száma megemelkedik, pontosan az ilyen díszek és a karácsonyfa miatt. 

Cseréljük LEDre az összes fényfüzért!

A LED-lámpák sokkal kevesebb energiát használnak el működésük közben, ráadásul tovább is bírják, mint a hagyományos izzók. Összehasonlításképp: míg egy hagyományos fényfüzér szinte biztos, hogy nagyjából 2000 óra munka után kiég, addig egy LED-es változatban akár több mint 4000 óra is lehet. A másikhoz képest pedig 90 százalékkal kevesebb energiát is használ.

Fotó: Shutterstock

Fontos az időzítés

Nagyon szép, ha esténként fényárban úszik a lakás, de amikor az ember elvonul aludni, már kevesebb értelme van bekapcsolva hagyni a díszítést. Ezért is érdemes időzítővel rendelkező fényeket használni.

Fotó: Shutterstock

Dekoráljunk gyertyákkal

Ez kétségkívül a legolcsóbb karácsonyi dekoráció, és az egyik leghangulatosabb is, de érdemes odafigyelni arra, hogy biztosan ne maradjon meggyújtva egyik sem, ha nem vagyunk a közelben.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? A rénszarvasok zavarása miatt bonthatnak le 151 szélturbinát Norvégiában Mini szélturbináké a jövő? A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam