2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódik a társasházak távfűtés-korszerűsítési programja

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által biztosított hárommilliárd forintos forrásból indul pályázat a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódva a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások fűtés-korszerűsítésének támogatására.

Az ITM az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte Kaderják Péter klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkárt, aki kiemelte: a lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházásokra összesen hárommilliárd forint áll rendelkezésre.

A programban márciustól lehet majd benyújtani a pályázatokat, de a dokumentumok már most elérhetők a kiíró ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján.

Emlékeztetett: az ITM a felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátorcserére irányuló pályázati támogatási programot.

A kiírásnak köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben 26 300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással.

A fejlesztésektől évente több mint 18 millió KWh energiamegtakaritást és 4100 tonna feletti szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést vár a szaktárca.

Fotó: Shutterstock

A program folytatásaként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódó új pályázati felhívást, amelynek célja a szabályozható fűtéssel még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálásának támogatása. A közleményben kiemelték: a vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a beruházás elszámolható bruttó költségének felét fedezheti. A társasházak, lakásszövetkezetek minimum 150 ezer forintot, maximum 75 millió forintot nyerhetnek el fejlesztéseikre. Az egy lakásra eső támogatás azonban nem haladhatja meg a 400 ezer forintot.

Neked ajánljuk
Miniszteri biztost kapott az akkumulátor-iparág Szent István városába ért a Zöld Busz Program Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Kocsánytalan tölgyekkel növelik az erdőterületet Borsodban Elsőbbséget adtak a békáknak Tallinnban
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam