2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új rekord a napelemeknél

29,15 százalékos rekordot sikerült elérni a perovszkit-szilícium tandem fotovoltaikus cellák hatékonyságában. A kutatók szerint a jövőben komoly szerep juthat a hasonló eszközöknek az energiatermelésben.

A korábbi hatékonyság a perovszkit-szilícium cellák esetében legfeljebb 28 százalék volt. A tandem napelemekben a szilíciumot fémhalogenid perovszkittel kombinálják. Amran Al-Ashouri, a Helmholtz-Zentrum Berlin munkatársa és kollégái rendszerükkel komoly áttörést érhettek el a kategória fejlesztésében.

A szilíciummal és a perovszkittel külön-külön kezdtek el foglalkozni, előbbi napjainkban a panelek standard alapanyaga, utóbbinak viszont komoly jövőt jósolnak.

Sokan próbálkoznak azzal is, hogy a perovszkitet a jól bevált szilíciummal kombinálják. A tandem cellák előnye, hogy a két félvezető az elektromágneses sugárzás eltérő spektrumát képes hasznosítani.

Fotó: Eike Köhnen/HZB

Al-Ashouri és csapata egy 1-szer 1 centiméteres, speciálisan módosított rétegű panelt hozott létre, ezzel példátlanul magas, 29,15 százalékos hatékonyságot érve el.

A méretet még jelentősen növelni kell, mire a fejlesztés a gyakorlatban is hasznosíthatóvá válik, de az eddigi eredmények igen biztatóak.

A kutatók célja, hogy további finomításokkal a korábban kitűzött álomhatárt, a 30 százalékos hatékonyságot is átlépjék tandem paneljeik segítségével.

Neked ajánljuk
Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Bécs leszámol a földgázzal A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam