2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta? 36 000 darab napelem termeli a tiszta energiát a győri Audi-gyáron

Az elmúlt években az Audi is nagy hangsúlyt fektetett az elektromobilitásra történő átállásra, miközben a német vállalat azt is szeretné elérni, hogy az összes gyára elérje 2025-ig a karbonsemlegességet. A zöldülésben a márka győri üzeme is fontos szerepet kap. 

Az Audi brüsszeli gyára után már a győri telephely is szén-dioxid-semleges üzemmódban gyártja a gépkocsikat. Sőt az autógyártó azt tervezi, hogy az összes üzemét átállítja karbonsemleges működésűre 2025-ig, ráadásul a teljes beszállítói láncra is hatást próbálnak gyakorolni, hogy ők is a dekarbonizáció útjára lépjenek.

Az Audi, ahogy eddig a brüsszeli és győri gyáránál is tette, a karbonsemleges működést három fontos lépéssel kívánja elérni:

  • a gyárak energiaigényének napenergiával történő kielégítésével,
  • a szükséges hőenergia biztosításával, melyet szintén megújuló forrásból biztosít,
  • a Carbon Credit projektek bevezetésével, melyek csökkentik a vízfelhasználást és a légszennyezést.

Az intézkedéseknek köszönhetően a Brüsszelben készülő elektromos hajtású e-Tron nem csupán a közlekedés során, hanem már legyártásakor is karbonsemlegesnek tekinthető – a villanyautóról itt írtunk bővebben

Fotó: Audi

A győri Audi-gyár óriási előrelépést tett a karbonsemleges működés felé. Az üzem hőenergia-ellátását 70 százalékban geotermikus úton biztosítja, a fennmaradó 30 százalékot pedig biogáz égetésével pótolja. Emellett Győrben 89 intézkedést hoztak meg és hajtottak végre az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érdekében. Ezzel pedig 18 GWh-nyi energiát takarított meg a gyár a tavalyi évben. Az igazán nagy zöldforradalmat az üzem életében az idén októberben átadott napelempark jelentette, amelyet a gyárépület tetőszerkezetén helyeztek el.

A kialakított napelemes rendszer jelenleg Európa legnagyobb, tetőre szerelt fotovoltaikus rendszere.

A 12 MW teljesítményű napelempark 160 000 négyzetmétert foglal el a logisztikai üzem tetején. A rendszer több mint 36 000 napelemből áll, és évente több mint 9,5 GWh energiát termel. Ez az energiamennyiség pedig nagyjából 3800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. 

Neked ajánljuk
Uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány a cél Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam