2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása

A kormány célul tűzte ki, hogy a naperőművek összkapacitása 2030-ra elérje a 6 gigawattot – ebben nemcsak a napelemeparkoknak, hanem a háztartási méretű kiserőműveknek is jelentős szerepe lesz.

Jelenleg Magyarország nagyjából 2 gigawatt naperőmű-kapacitással rendelkezik, ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszerek fejlődése még annál is gyorsabb lehet, mint amit eddig tapasztaltunk, hogy a kapacitások 10 éven belül a háromszorosára, vagyis 6 gigawattra növekedhessenek.

2021-től újabb támogatások lesznek 

Ezek közül az egyik a Novák Katalin által bejelentett Otthonfelújítási program, ahol sok más mellett napelemes rendszerek telepítésére is lehetőség nyílik, a másik pedig az a célzott pályázat, melyet Palkovics László jelentett be az ősszel, és szintén vissza nem térítendő támogatást ígér a kiváltott energiaszükséglet arányában.

Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, így szinte bárhol lehetőség nyílik arra, hogy napelemes rendszer telepítésével zöldáramot lehessen termelni. Palkovics László kiemelte, hogy

a 6 gigawattos cél elérésével 2030-ra a nukleáris energiával együtt 90 százalék fölé lehet majd emelni a karbonsemleges energiatermelés részarányát.

Fotó: Shutterstock

Magyarország jelenleg a nyolcadik helyen áll az unióban az 1990 óta elért szén-dioxid-csökkentési célok megvalósításában, és a 2030-ra kitűzött célérték 40 százalékát már tavaly teljesítette.

A Kecskeméten felépült napelemgyár is óriási lépést jelent, melyről itt számoltunk be bővebben. 

Neked ajánljuk
6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam