2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) szakemberei hőkomfortot mérő bábu segítségével próbálják meghatározni az ideális épület-hőmérsékletet.

A 22 zónára osztott, felnőtt ember nagyságú, úgynevezett termikus bábu képes folyamatosan és pontosan mérni, mennyi fűtőteljesítmény szükséges a testfelületi hőmérséklet tartásához – írták a PTE közleményében.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (Efop) 50 millió forintos keretéből beszerzett és a műszaki karra a minap megérkező speciális eszköz képes jelezni és mérni azt is, hogy egy ember a mérési körülmények között mennyi hőt adott volna le, azaz hogy esetleg fázott-e, vagy melege volt.

Fotó: Shutterstock 

Az új berendezés méri a ruházat hőszigetelési értékét is, míg egy tartozék szoftver kiszámítja a hőkomfort-mérőszámokat.

Mint kiderült, a mérőbábu a tartozék berendezéssel légzésszimulációra is alkalmas, be- és kilégzés az orron és/vagy a szájon keresztül. Ennek köszönhetően a közelben lévő szellőzőberendezések működése is ellenőrizhető.

A közleményben Fülöp Lászlót, a PTE MIK épületgépész- és létesítménymérnöki tanszékének tanárát idézve jelezték, hogy a hőkomfort elsődleges összetevője maga az ember, akinek tevékenysége meghatározza a belső hőfejlődést, a ruházat pedig a hő és a pára leadását.

A szakember kiemelte, hogy a megfelelő hőkomfort a munkavégzés és a pihenés minőségére is hatással van, ezért egy megfelelően kialakított épületben kevesebb a megbetegedés is. 

Neked ajánljuk
6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Pótalkatrész érkezett Paksra Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam