2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az IEA szerint 2021-ben globálisan emelkedhet a szén iránti kereslet

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) „Coal 2020” jelentése szerint a globális szénfogyasztás 7 százalékkal, vagyis több mint 500 millió tonnával csökkent 2018 és 2020 között, 2021-re azonban 2,6 százalékos keresletnövekedést jósolnak. 

A pandémia a szénpiacokra is hatással volt, ezért nem könnyű prognosztizálni, hogy milyen változás várható a koronavírus utáni gazdasági fellendülés során. Az IEA tanulmánya kiemelte a 2021-ben várható körülményeket is. Elemzi továbbá a szénellátási költségek, az árak és a bányászati projektekbe történő beruházások alakulását is. Külön említi Kínát mint a világ legnagyobb széntermelőjét és -importőrét, valamint a globális szén több mint felének fogyasztóját.

Az eredmények szerint az áramtermelés kapcsán felmerülő szén iránti kereslet 3,3 százalékkal esett vissza 2019-ben, ami a villamosenergia-kereslet gyenge növekedését, az egyre nagyobb mértékű megújulóenergia-termelést és az alacsonyabb földgázárakat egyaránt tükrözi. Ezek a körülmények összesen 1,8 százalékkal csökkentették a teljes szénigényt.

Fotó: Shutterstock

Az elemzés szerint

a széntüzelésű villamosenergia-termelés a legnagyobb mértékben Európában csökkent mintegy 19 százalékkal,

az Egyesült Államokban 14 százalék volt a visszaesés mértéke, ezzel szemben pedig az ázsiai-csendes-óceáni térségben 1,2 százalékkal nőtt a szénfogyasztás.

Az IEA-jelentés alapján a nem energiaipari ágazatokra a szén iránti kereslet enyhe növekedése volt a jellemző, és előreláthatóan ez várható idén is.

Neked ajánljuk
Kínában már nem drágább a szénnél a napenergia Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet ENSZ: a fosszilis energiatermelési tervek összeegyeztethetetlenek a klímacélokkal A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam