2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így teljesítenek a negyed évszázados napelemek

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap a napenergia, amely világszerte nagy népszerűségnek örvend. A fotovoltaikus eszközök sikersztorija azonban nem mostanában indult. A kutatók nemrég 25 éve folyamatosan működő napelemeket vettek górcső alá, hogy megnézzék azok hatékonyságát. 

Az amerikai PV Magazine számolt be arról a colorádói méréssorozatról, melyben valós használati és működési körülmények között vizsgáltak 40 darab, 1995 óta termelő napelempanelt.

Az 1995 óta működő First Solar napelemes panelek akkor kezdtek villamos energiát termelni, amikor a mainstream médiában még szó sem esett a globális felmelegedésről, és az amerikaiak voltak a világ legnagyobb napelemgyártói. Ebben az évben kapcsolták be azokat a kadmium-tellurid-napelemeket, melyeket az elmúlt évek során folyamatosan naplóztak, de most Goldenből, az amerikai szövetségi laboratórium megújuló energiás részlegéről (National Renewable Energy Laboratory – NREL) érkező kutatók alapos vizsgálat alá vettek.

A kültéri, valós üzemi körülmények közötti tesztelés során az NREL leginkább azt elemezte, hogy valóban indokolt, kellően megalapozott-e, hogy a gyártó a napelempaneleinek potenciális garanciáját 25 évről 30 évre növelte.

A modulok teljesítménymérési vizsgálata öt év után azt mutatta ugyan, hogy a vizsgált panelek évi 0,6 százalékos romlást szenvednek el, de az NREL most, 25 év után azt mérte, hogy a modulok hosszú távú lebomlása évente ennél kevesebb, 0,5 százalék volt, és

a teljesítményhozam jelenleg is eléri a 88 százalékát annak, amit a panelek eredetileg tudtak.

Fotó: NREL

Az NREL ugyanilyen vizsgálatokat végzett az egykor SunPower, ma Maxeon néven ismert nagy hatékonyságú, szilíciumalapú napelemek gyártmányaival is. Ennek kapcsán dolgozták ki a napelemek degradációjának kiszámítási módszertanát. Itt ugyan még csupán nyolcévnyi adat áll rendelkezésre, de ezek a panelek évente csupán 0,2 százalékos teljesítményromlást produkáltak.

És akkor jöhet a számolgatás: ha ma valaki egy napelemes rendszert telepít a lakóháza tetejére, a beruházása 8-12 éven belül megtérül, és a panelek ezt követően még 18-22 évvel is az eredeti hatékonyságuk 85-88 százalékát képesek hozni. 

Neked ajánljuk
A Lidl teljesen átállt zöldáramra Figyelem, 20 nappal tovább lehet napelemre pályázni A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam