2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tenger alatti szénbánya épül Angliában

A globális felmelegedés megfékezéséhez elengedhetetlen lenne a fosszilisenergia-termelés leállítása, valamint a megújulókra való átállás. Ezért is aggasztó, hogy a hírek szerint folytatódhat egy tenger alatti, mélyművelésű szénbánya megnyitásának előkészítése az Egyesült Királyságban.

A tervek szerint Anglia északnyugati részén, Cumbria grófságban, Whitehaven közelében létesülne a szénbánya, amely az Ír-tenger alatt lévő szénmezőt aknázná ki. A szenet egy közeli létesítményben alakítanák koksszá acélipari felhasználás céljából.

A 165 millió fontos beruházást 2017 óta a helyi hatóságok már kétszer is engedélyezték, a kormány pedig most úgy döntött, hogy nem avatkozik közbe – írja a BBC nyomán a g7.hu.

Környezetvédők jó eséllyel bíróságon fogják megtámadni a szénbánya engedélyét.

Fotó: Shutterstock

Ha valóban létrejön, ez lesz az ország első új, mélyművelésű szénbányája az utóbbi 30 évben. Az sem véletlen, hogy nem energetikai célra akarnak szenet bányászni, a szénalapú áramtermelés ugyanis már egyre kevésbé éri meg, tavaly már hónapokon keresztül teljesen szénmentesen működött az ország áramrendszere.

Az acéliparban azonban egyelőre nem tudják nélkülözni a kokszot, a beruházást tervező vállalat azzal érvel, hogy évente 3 millió tonnányi amerikai importot váltana ki a tevékenysége. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam