2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Töltse okosan az okostelefonját!

A legapróbb odafigyeléssel is rengeteget tehetünk a bolygónkért. Mert talán nem tűnik nagy energiapazarlásnak, de a többi között az is sokat számít, ha taktikusan töltjük a telefonunkat is. 

Egy átlagos lítiumion-akkumulátor 300-500 töltési ciklusig működik, 300 után pedig már kezd veszíteni a hatékonyságából. Ennek ellenére – ahogyan minden más elektromos eszköznél – az akkumulátor élettartama nagyban függ attól is, hogyan használják. 

Kerüljük az extrém hőmérsékletet!

A telefont töltés közben nem szabad melegebb területre helyezni, mert a töltés közbeni hőmérséklethez jócskán adhat hozzá a környezeti hőmérséklet is. Az eszközt nem érdemes 220 Celsius-foknál többre hevíteni, amit nagyon nehéz kiszámolni, hiszen alapvetően a töltés is hőt generál. Ugyanez igaz a 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletre is.

VEGYÜK LE A TOKOT!

Amíg töltünk, vegyük ki a telefont a tokból, főleg akkor, ha műanyagból vagy fémből van – ez ugyanis hozzáadhat a generált hőhöz, ami megint csak rövidíti az akkumulátor élettartamát. Akkor járunk a legjobban, ha hűvös felületre tesszük az eszközt, miközben töltjük.

Fotó: Shutterstock

NEM MINDEGY, MEDDIG TÖLTJÜK!

Ha tudjuk, hogy pár hónapig nem fogunk a telefonhoz nyúlni, ne töltsük fel teljesen, de ne is merítsük le: nagyjából 50 százaléknál kapcsoljuk ki. 

NE HAGYJUK TELJESEN LEMERÜLNI!

Akkor járunk a legjobban, ha 20-40 százaléknál elkezdjük újratölteni az akkumulátort. Ilyenkor az akksinak kevesebbet kell dolgoznia, és nem kell még egy teljes ciklust végigtöltenie. Kerüljük el, hogy 10 százalék alá kerüljön az akkumulátor töltöttségi szintje.

NE TÖLTSÜNK FELESLEGESEN! 

Ahogy teljesen lemeríteni, úgy teljesen feltölteni sem érdemes az akkumulátort: a legjobb az, ha mindig 21 és 81 százalék között marad a töltöttségi szint.12 óránál tovább pedig semmiképpen ne hagyjuk töltőn a telefont!

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam