2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási napelempark termelheti a tiszta energiát a kaposváriaknak

Kaposvár határában kapott helyet hazánk eddigi legnagyobb napelemparkja, amely jóval túlszárnyalja az eddig épített, napenergián alapuló erőműveket: a létesítmény 100 MW-os beépített kapacitással rendelkezik, ami a kelet-közép-európai régióban is egyedinek számít. 

Az alternativenergia.hu cikke szerint a napelempark által megtermelt energia mennyisége csaknem megfelel Kaposvár teljes lakossága egész éves energiaigényének. A naperőművet a kínai állami tulajdonú vállalat, a China General Technology Group érdekeltségébe tartozó tervezőcég, a National Machinery Import and Export Corporation (CMC) végezte. A napelempark építését még 2019 júniusában kezdték meg, és 2020/2021 fordulójára készült el.

Az erőmű a kereskedelmi termelést várhatóan februártól kezdi meg. Az invertereket a kínai Sungrow szolgáltatta, míg a napelemtáblák beszállítását az ugyancsak kínai JA Solar és a JinkoSolar biztosította 50-50 MW megosztásban.  A gigászi napelempark a megtermelt energiát nagyjából 32 Ft/kWh áron fogja értékesíteni. A beruházás hozzávetőleg 100 millió eurós befektetéssel jött létre.

Magyarországon rohamosan nő a napelemes kapacitások mértéke.

Fotó: Shutterstock

Míg 2019-ben 1277 MW volt a hazai napelemes rendszerek összesített teljesítménye, addig ez a szám 2020. év végére már elérte a 2000 MW-ot. Az idei évben hálózatra kapcsolódó kaposvári napelempark pedig már az év elején további 5 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. Ez pedig igen jó kiindulást jelent, hisz Magyarország Nemzeti Megújuló Akciótervének kiemelt célja, hogy 2022-re az ország áramigényének 14,65 százalékát megújuló forrásokból fedezhessék.

Ezzel csökkenthető hazánk kiszolgáltatottsága is, mivel az ország jelenleg jelentős mértékű importra szorul elektromos energia tekintetében. A létrejött projekt ráadásul az Övezet és Út elnevezésű kezdeményezés fontos eleme a kínai–magyar együttműködések szorosabbra fonásában, amellyel mindkét ország hozzájárul az ökológiai környezet védelméhez, valamint a zöldgazdaság fejlesztéséhez.

Neked ajánljuk
A Lidl teljesen átállt zöldáramra Figyelem, 20 nappal tovább lehet napelemre pályázni A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam