2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány

Megosztja a cseh kormányt a szénbányászat, de ez nem csoda, hiszen az ország energiaellátásának 40 százalékát még a fosszilis tüzelőanyag adja.

Jövő héten dönt a cseh kormány a szénbányászat és szénerőművek kivezetéséről. Korábban egy bizottság már a bezárásukat javasolta, és az ország egészségügyi minisztere, Jan Blatný is amellett van, hogy ezt minél előbb lépjék meg – írta az Euractiv.com.

A kormánytagok elég megosztottak az ügyben: a kereskedelmi miniszter a 2038-as céldátumot támogatja, a környezetvédelmi miniszter 5 évvel hozná ezt előbbre, a külügyminiszter pedig nonszensznek nevezte, hogy még 17 évet várjanak arra, hogy bezárják az ország szénbányáit és szénerőműveit.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Eközben a cseh orvosok és környezetvédelmi szervezetek nem győzik hangsúlyozni a fosszilis tüzelőanyagok káros hatását az emberek egészségére. Azt Blatný is elismerte, hogy szükség van más alternatívára: Csehország energiatermelésének a 40 százalékát jelenleg a szén adja.

Csehországban rendkívül alacsony a megújuló energiaforrások aránya: a Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján az ország energiaellátásából 14 440 ktoe-et (olajegyenértéket) a szén tesz ki, 9416 ktoe-et az olaj, a megújulókból pedig csupán 279 ktoe energiát nyertek 2019-ben.

Neked ajánljuk
Hátra arc, avagy füstölgő német szénerőművek Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez A szén földi körforgása még sok titkot rejt – például a rovarokra is jelentős szerep hárul Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam