2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beüzemelték a világ legnagyobb akkumulátoros energiatárolóját

Néhány évvel ezelőtt még egy 20 megawattos akkumulátor nagynak számított. Most már 300 megawatt kapacitású a világ legnagyobb ilyen rendszere, melyet a napokban kapcsoltak hálózatra Kaliforniában. 2021-ben ráadásul még nagyobb akkumulátorprojektek érkezése várható.

Az akkumulátoros energiatárolás új mérföldkőhöz ért, mely egyrészt a lítiumion-akkumulátorok árcsökkenésének köszönhető, továbbá az olyan áramforrások iránti növekvő keresletnek, amely a szél- és a napenergia által nem lefedett rést hivatott kiegyensúlyozni.

„Az akkumulátoros energiatárolás a tiszta energiára való áttérés kulcsfontosságú része,

mivel a szakaszos forrásokból származó energiát a későbbiekben is felhasználhatóvá teszi. 2021 lesz az az év, amikor átlépünk végre egy küszöböt, és új korszakba lépünk” – fogalmaznak a szakértők.

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi két legnagyobb projekt egyike a kaliforniai Moss Landingben található Vistra Moss Landing energiatároló, 300 megawatt kapacitással, amely ezzel a világ legnagyobb akkumulátoros energiatároló rendszerének számít. Négy órán keresztül működik, és akár 1200 megawattórát termel, mielőtt újra kellene tölteni. A Vistra Energy bejelentése szerint a 100 megawattos második fázis már építés alatt van, és valószínűleg augusztusban fejeződik be.

A floridai Parrish közelében lévő Manatee Energy Storage Center kapacitása pedig már 409 megawatt lesz, és a rendszer valamivel több mint két óra alatt akár 900 megawattórára is képes lesz egyetlen feltöltéssel. A fejlesztő, a NextEra Energy szerint a projekt 2021 végén lesz hálózatra kapcsolható.

Neked ajánljuk
Ledolgozta első napját a világ leendő legnagyobb tengeri szélerőműve Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára A nyersanyaghiány veszélyezteti az autóipar zöldülését Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam