2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beüzemelték a világ legnagyobb akkumulátoros energiatárolóját

Néhány évvel ezelőtt még egy 20 megawattos akkumulátor nagynak számított. Most már 300 megawatt kapacitású a világ legnagyobb ilyen rendszere, melyet a napokban kapcsoltak hálózatra Kaliforniában. 2021-ben ráadásul még nagyobb akkumulátorprojektek érkezése várható.

Az akkumulátoros energiatárolás új mérföldkőhöz ért, mely egyrészt a lítiumion-akkumulátorok árcsökkenésének köszönhető, továbbá az olyan áramforrások iránti növekvő keresletnek, amely a szél- és a napenergia által nem lefedett rést hivatott kiegyensúlyozni.

„Az akkumulátoros energiatárolás a tiszta energiára való áttérés kulcsfontosságú része,

mivel a szakaszos forrásokból származó energiát a későbbiekben is felhasználhatóvá teszi. 2021 lesz az az év, amikor átlépünk végre egy küszöböt, és új korszakba lépünk” – fogalmaznak a szakértők.

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi két legnagyobb projekt egyike a kaliforniai Moss Landingben található Vistra Moss Landing energiatároló, 300 megawatt kapacitással, amely ezzel a világ legnagyobb akkumulátoros energiatároló rendszerének számít. Négy órán keresztül működik, és akár 1200 megawattórát termel, mielőtt újra kellene tölteni. A Vistra Energy bejelentése szerint a 100 megawattos második fázis már építés alatt van, és valószínűleg augusztusban fejeződik be.

A floridai Parrish közelében lévő Manatee Energy Storage Center kapacitása pedig már 409 megawatt lesz, és a rendszer valamivel több mint két óra alatt akár 900 megawattórára is képes lesz egyetlen feltöltéssel. A fejlesztő, a NextEra Energy szerint a projekt 2021 végén lesz hálózatra kapcsolható.

Neked ajánljuk
Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben Lehet, hogy a panellakótelepi tízemeletesek fogják tárolni a jövőben az energiát? Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam