2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécsben gombamód szaporodnak a napelemek

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2020-ban 26 megawattnyi új napelemet telepített Bécsben, ami éves rekordot jelent.

A Wien Energie-nél tavaly átlagosan hetente egy naperőművel bővült a létesítmények száma. A pandémia ellenére 2020-ban 26 megawatt teljesítményű új napelemrendszert telepítettek, ami rekordnagyságú növekedés az eddigi évekhez képest.

Az osztrák energiaszolgáltató így már több mint 260 napelemrendszert működtet mintegy 60 megawatt teljesítménnyel.

Ez 25 000 bécsi háztartás zöldenergia-ellátását fedezi.

„A Wien Energie nagy hangsúlyt fektet a klímavédelem előmozdítására. A legfőbb megújuló energiaforrások a tetőinken lévő napelemek” – mondja Michael Strebl, a cég vezérigazgatója. „A tetőkről egyedül azonban nem nyerhető elegendő energia a klímacélok megvalósításához, ezért szükség van környezetbarát napelemparkokra is” – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Utóbbira jó példa egy 2020 őszén megvalósult bécsi projekt. A 22. kerületi Schafflerhofstraße egy kihasználatlan telkén körülbelül 15 focipálya nagyságú naperőmű létesült, ami 2021 elején elkezdte a működését. Teljes kihasználtság mellett a 11,5 megawattos erőmű 5200 háztartást képes majd ellátni zöldárammal. Ez Ausztria egyik legnagyobb napelemrendszere.

„A következő tíz évben szeretnénk megtízszerezni a jelenlegi kapacitásunkat.  A klímavédelemhez minden egyes kilowattóra napenergiára szükségünk van, amit csak meg tudunk szerezni” – vázolta Michael Strebl a jövőbeli terveket. 

Neked ajánljuk
A Lidl teljesen átállt zöldáramra Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Új korszak kezdődik a bécsi közösségi közlekedésben Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam