2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécs még több napelemet akar

A város az évtized végére 800 megawatt (MW) napelemes növekedést akar elérni. A célhoz vezető utat is megtervezték már: a városi tanács 2025-re a telepített fotovoltaikus kapacitás ötszörösét akarja látni, hogy a 2030-as 800 MW is elérhető legyen.

„Az a célunk, hogy a jelenlegi kormányzati ciklus végére már évente annyi új fotovoltaikus rendszert telepítsünk, mint amennyit az elődeink az elmúlt 15 évben összesen telepítettek” – jelentette be Jürgen Czernohorszky, az éghajlatváltozásért felelős városi tanácsos, aki

a történelem legnagyobb fotovoltaikus offenzívájának tartja a lépésüket.

A 2025-ös, illetve a 2030-as célszámok teljesítésének azonban nem elsősorban anyagi, sokkal inkább területi kihívásai vannak. 

Fotó: Shutterstock

A városvezetés a hangsúlyt a háztetőkre, a homlokzatokra, a parkolókra és a hulladéklerakók területére helyezi, de számításba veszik a környező erőművek területeit, a zajvédő falakat, illetve a vállalatok és iskolák potenciálisan e célra (is) igénybe vehető felületeit is. Ebből egy meglehetősen sokszínű technológiai arzenál képe rajzolódik ki, mivel a kétoldalú napelemes kerítéseknek és a billenő, napkövető rendszereknek is helyet hagy az elképzelés. A bécsi városházán most úgy gondolják, hogy azok a területek élvezhetnek elsőbbséget, amelyeket a lakosság nem használ.

Mint kiderült, nyílik egy új szolgáltatási pont is az osztrák fővárosban, ahol a szükséges eljárási és bürokráciát érintő ügyintézést fogják felgyorsítani; mindjárt azzal kezdve, hogy a fotovoltaikus elemek bővülésére, építési jóváhagyására vonatkozó támogatások összegét évi 1 millióról 3 millió euróra emelték – a rendelkezés már 2021-re is érvényes.

Az osztrák pv-magazine.de megtudta azt is, hogy az engedélyezési eljárások könnyítése és a megemelt támogatási limit mellett a városháza új finanszírozási prioritásokat is meghatároz, melynek célja, hogy elősegítse az olyan innovatív fotovoltaikus megoldásokat, mint a napfóliáké vagy a homlokzatba integrált fotovoltaikus elemeké.

Neked ajánljuk
A Lidl teljesen átállt zöldáramra Figyelem, 20 nappal tovább lehet napelemre pályázni A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam