2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy tibeti szent folyón építenék meg a világ legnagyobb vízerőművét

A Tibeti Autonóm Területen átfolyó Jarlung Cangpóra tervezi megépíteni a világ legnagyobb vízerőművét Kína. A folyó közel 5000 méter magasban ered, amellyel a világ legmagasabban fekvő folyója.

A Jarlung Cangpo a világ kilencedik legnagyobb vízhozamú folyója, és létfontosságú szerepe van több tízmillió indiai és bangladesi lakos élelmezésében. Ahogy a folyó elhagyja a Tibeti-fennsíkot, egy kanyonon megy keresztül, amely a világon a legmélyebb és a leghosszabb – itt építenének fel egy 60 gigawatt teljesítményű erőművet, melynek kapacitása háromszor akkora lenne, mint a világ jelenleg legnagyobb erőművéé, a szintén kínai Jangce folyóra emelt Három-szurdok-gáté, amely miatt 1,3 millió embert kellett kitelepíteni.

Fotó: Shutterstock

A Jarlung Cangpóra tervezett erőmű megépítése közvetlenül jóval kevesebb embert érintene, mert itt kisebb a népsűrűség,

de konkrét számot nem árult el a kínai állam.

A kínai vezetés 2060-ra karbonsemlegessé tenné az országot, és ebbe a tervbe illeszkedik a tiszta energiát előállító vízerőmű. Ahogy azonban a Három-szurdok-gátnál történt, várhatóan számos kritika kíséri majd a beruházást, amely többek között alapvetően megváltoztathatja a környék ökoszisztémáját is. 

Neked ajánljuk
Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet Energiahiány Kínában Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam