2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dél-Korea is befogná a szelet

Aláírták azt a 43 milliárd dolláros megállapodást, melynek értelmében megépül Dél-Koreában a világ legnagyobb offshore szélenergia-komplexuma. Ez igen fontos lépés abban a folyamatban, aminek végén az ország 2050-re karbonsemlegessé tenné a gazdaságát.

Dél-Koreában még mindig a szénimport az egyik legfontosabb tényező az ország energiatermelésében – az áramtermelés nagyjából 40 százalékát az olcsó, de rendkívül szennyező nyersanyag adja.

A dél-koreai elnök, Mun Dzsein tavaly jelentette be, hogy országa 2050-re karbonsemlegességet kíván elérni úgy, hogy a jelenleginél nagyobb mértékben támaszkodik a megújuló energiaforrásokra.

A most megkötött üzlet eredményeként a világ legnagyobb offshore szélenergia-komplexuma épül meg az ország délnyugati térségében.

Fotó:Shutterstock

Az elnök kiemelte, a projekt hétszer nagyobb lenne, mint a világ jelenleg legnagyobb offshore szélfarmja. Mint kiderült, a létesítmény maximális kapacitása 8,2 GW lesz, ami hat atomerőmű kapacitásának felel meg.  

Öt év is kellhet ahhoz, hogy elinduljanak az építkezések, bár a kormány igyekszik felgyorsítani a folyamatot. Főleg, hogy Szöul tavaly bejelentette, 2030-ra Dél-Korea már ott kíván lenni a világ öt legnagyobb offshore szélenergia-termelő ország között.

Neked ajánljuk
A Roszatom beszáll az akkumulátorgyártásba is? Vízi szélpark: kézenfekvő megoldás vagy inkább környezeti rizikófaktor? Dél-Koreát az elmúlt évtized legsúlyosabb porvihara sújtja Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam