2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dél-Korea is befogná a szelet

Aláírták azt a 43 milliárd dolláros megállapodást, melynek értelmében megépül Dél-Koreában a világ legnagyobb offshore szélenergia-komplexuma. Ez igen fontos lépés abban a folyamatban, aminek végén az ország 2050-re karbonsemlegessé tenné a gazdaságát.

Dél-Koreában még mindig a szénimport az egyik legfontosabb tényező az ország energiatermelésében – az áramtermelés nagyjából 40 százalékát az olcsó, de rendkívül szennyező nyersanyag adja.

A dél-koreai elnök, Mun Dzsein tavaly jelentette be, hogy országa 2050-re karbonsemlegességet kíván elérni úgy, hogy a jelenleginél nagyobb mértékben támaszkodik a megújuló energiaforrásokra.

A most megkötött üzlet eredményeként a világ legnagyobb offshore szélenergia-komplexuma épül meg az ország délnyugati térségében.

Fotó:Shutterstock

Az elnök kiemelte, a projekt hétszer nagyobb lenne, mint a világ jelenleg legnagyobb offshore szélfarmja. Mint kiderült, a létesítmény maximális kapacitása 8,2 GW lesz, ami hat atomerőmű kapacitásának felel meg.  

Öt év is kellhet ahhoz, hogy elinduljanak az építkezések, bár a kormány igyekszik felgyorsítani a folyamatot. Főleg, hogy Szöul tavaly bejelentette, 2030-ra Dél-Korea már ott kíván lenni a világ öt legnagyobb offshore szélenergia-termelő ország között.

Neked ajánljuk
Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam