2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Geotermális távfűtési rendszer szolgálja a mátészalkaiakat

Környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtési rendszer kezdi meg működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH közleményében írt arról, hogy  a fejlesztés keretében egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesült az önkormányzat tulajdonában álló területen. A kút vízhozama percenként mintegy ezer liter, a kitermelt 60-65 Celsius-fokos termálvíz segítségével 2,5 megawattnyi hőteljesítmény érhető el.

A projektnek köszönhetően

mintegy 34 ezer gigajoule termálenergia használható fel a városi távfűtésben.

Fotó: Shutterstock

A felszínre hozott termálvíz a város hét alhőközpontjába jut el, ahol a hőcserélőkön keresztül csaknem 1400 lakás és számos közintézmény fűtését és használatimelegvíz-igényét biztosítja.

A környezetbarát és megújuló energiaforrás alkalmazásával évente mintegy 920 ezer köbméternyi földgáz kiváltására lesz lehetőség, amivel csaknem 1800 tonna üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

A beruházást 336,1 millió forint értékű, európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., a Mátészalkai Távhőszolgáltató Kft. és a Geotherm FIRE Kft. konzorciuma valósította meg.

Neked ajánljuk
Áramfogyasztás – A rendszerterhelési adatokból sok érdekes dolog kiderül Az évtized végén kezdhetik meg a kereskedelmi üzemet az új atomerőművi blokkok Pakson Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam