2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Geotermális távfűtési rendszer szolgálja a mátészalkaiakat

Környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtési rendszer kezdi meg működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH közleményében írt arról, hogy  a fejlesztés keretében egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesült az önkormányzat tulajdonában álló területen. A kút vízhozama percenként mintegy ezer liter, a kitermelt 60-65 Celsius-fokos termálvíz segítségével 2,5 megawattnyi hőteljesítmény érhető el.

A projektnek köszönhetően

mintegy 34 ezer gigajoule termálenergia használható fel a városi távfűtésben.

Fotó: Shutterstock

A felszínre hozott termálvíz a város hét alhőközpontjába jut el, ahol a hőcserélőkön keresztül csaknem 1400 lakás és számos közintézmény fűtését és használatimelegvíz-igényét biztosítja.

A környezetbarát és megújuló energiaforrás alkalmazásával évente mintegy 920 ezer köbméternyi földgáz kiváltására lesz lehetőség, amivel csaknem 1800 tonna üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

A beruházást 336,1 millió forint értékű, európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., a Mátészalkai Távhőszolgáltató Kft. és a Geotherm FIRE Kft. konzorciuma valósította meg.

Neked ajánljuk
Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia A klíma kiválasztásakor a télre is érdemes gondolni Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában A klímavédelem sikeréhez a törvényhozók és a gazdasági élet szereplői mellett mindenkire szükség van
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam