2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordév várhat a megújuló energiaforrásokra

Jelentős növekedés előtt állnak idén a megújuló energiaforrások, ahogy a nap- és szélenergia-telepítések új rekordokat döntenek, elsősorban a kínai fejlesztések lendületes bővülésének köszönhetően – derült ki az IHS Markit jelentése alapján.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) számításai szerint

az áramtermeléshez használt megújuló energiaforrások mértéke 6,6 százalékkal bővült 2020-ban, miközben a világ teljes energiakereslete 2,2 százalékkal csökkent.

Az IEA-jelentés alapján az idei évben közel 10 százalékos lehet az újonnan telepített megújuló kapacitás, ami rekordmértékű növekedés lenne.

Fotó: Shutterstock

A jelentős felfutás elsősorban a támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhető, illetve annak, hogy a járvány kitörése előtt számos nagyszabású projektet készítettek elő, melyek most folytatódhatnak. Dél-Korea például azt tervezi, hogy a következő években megépíti a világ legnagyobb offshore szélerőműfarmját – erről itt írtunk bővebben. 

A napenergia népszerűségét várhatóan az sem fogja vissza, hogy a prognózisok szerint az idei év első felében megemelkedhetnek a panelek árai. A teljes gyártási költségek viszont csökkenésnek indulhatnak majd 2021 második felében, vagyis tartós drágulásra nem számítanak az elemzők.

A szélenergia-telepítések szintén tovább fokozódhatnak a tavalyi rekord évet követően. Az offshore telepítések közel megkétszereződhetnek idén a 2020-as szintekhez képest, szintén a kínai növekedésnek köszönhetően. 

Az IHS Markit hozzátette, a nap- és szélenergia mellett a zöldhidrogénnel kapcsolatos fejlesztések, a geotermikus energia, valamint az akkumulátor-újrahasznosítások ugyancsak izgalmas trendek lesznek 2021-ben.

Neked ajánljuk
Olcsón és egyszerűen: szélenergiával a felmelegedés ellen Nőtt itthon a zöldáram aránya, de még több kellene Uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány a cél A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam