2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa a zöldhidrogénre is fókuszál

Európa komolyan gondolja a 2050-re kitűzött klímacélokat: a kontinens a hidrogénnel kapcsolatos beruházások kapcsán az élre tört, itt található a globális projektek fele, amelyek elsősorban a környezetbarát zöldhidrogénre fókuszálnak.

Az EU tervei szerint már

az évtized végére 40 gigawatt kapacitással bíró elektrolizátort telepítene, amellyel környezetbarát zöldhidrogént lehetne előállítani.

Jelenleg csak minimális, 0,1 gigawattnyi áll rendelkezésre, így van tér a bővítés előtt. A cél, hogy az így előállított hidrogént felhasználják fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére egyes szén-dioxid-intenzív ipari folyamatokban, mint amilyen az acélipar vagy a vegyipar, de a közlekedésben is szerepet játszhat.

Fotó: Shutterstock

A Hidrogén Szövetség szerint a jelenleg globálisan bejelentett 228 hidrogénes projekt 55 százaléka Európában van, vagyis összesen 126.

Ezekből a legtöbb pedig már az évtizedben elindul, és leginkább a zöldhidrogénre, illetve a szén-dioxid-leválasztásra fókuszál. Ha mindegyik projekt megvalósulna globálisan, akkor a beruházások mértéke 2030-ra elérné a 300 milliárd dollárt. Ebből Európa részesedése 45 százalék lenne.

A Hidrogén Szövetség tagjai a hidrogénes beruházások mértéket a hatszorosára emelnék 2025-ig a 2019-es szintekhez képest.

Neked ajánljuk
Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Akvamarin: Hidrogéntermelés és energiatárolás Kardoskúton Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam