2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gáziparnak még tíz jó éve lesz

Fájdalmas évekre számíthat a gázipar, az energiaátmenet fokozódásával a hangsúly a profittermelésre és a szinergiák kiaknázására kerül, miközben a transzformációt segítő kulcsszerepben más területek is megláthatják a lehetőséget – írja az nrgreport.com

Lakatos Benjamin, a MET-csoport vezérigazgatója a Natural Gas Worldnek adott interjújában ugyan hosszú távú prognózisok felvázolását nem vállalta, de a gázpiac és a földgáz mint hagyományos energiahordozó jövőjét a következő tíz évre még jövedelmezőnek látja. Az energiaátmenet üteme azonban jelentősen felgyorsulhat.

Az integrált vállalatok maradhatnak talpon

A MET az elmúlt években erőteljes eszközportfólió-bővítésbe kezdett, és kifejezetten a megújulókra fókuszál. Lakatos ezúttal is emlékeztet: az integrált működési modell olyan profitgenerálási rugalmasságot biztosít, amely nélkül a piacon nem lehet talpon maradni. Szintén beszédes, hogy a norvég állami nyugdíjalap sem lát már jó befektetési lehetőséget kizárólag az olajiparban: február elején végleg kiszállt a kifejezetten az olajkutatással és -termeléssel foglalkozó cégekből. Ugyanakkor az integrált vállalatoknak még nem fordítottak teljesen hátat, köztük a Royal Dutch Shell részvényeitől sem váltak meg.

A gáz másodlagos, támogató szerepe változatlan Fotó: Shutterstock

A piaci elemző cégek, mint például a Fitch Ratings is az olyan üzleti modelleket látják előnyösnek, amik a megújulókra, az LNG-re vagy a földgázra fókuszálnak. Európai viszonylatban pedig az olajipari óriások közül a BP és a Shell stratégiájában látják a legtöbb lehetőséget az energiaátmenet felé.

A gáz másodlagos, támogató szerepe viszont változatlan: míg korábban az olajipar mellett töltött be másodhegedűs szerepet a gáz, addig most a villamosenergia-termelést – és közben az energiaátmenetet – segíti. Tavaly Európa összességében több elektromosságot generált már megújuló forrásokból, mint fosszilis energiahordozók felhasználásával, de az időjárásfüggő termelés miatt a hagyományos gáztüzelésű erőművek rugalmas bevethetőségére még sokáig szükség lesz.

Neked ajánljuk
A paksi bővítéssel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátó lesz a villamos energiát illetően Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam